CGAP oznámila vítěze fotografické soutěže 10. ročníku

27 Říjen , 2015, 13:30 GMT Od CGAP

WASHINGTON, 27. října 2015 /PRNewswire/ -- CGAP dnes oznámila svého vítěze fotografické soutěže ročníku 2015, kterým se stal Sujan Sarkar z Indie. Vítězná fotografie s názvem „Pěstování rýže" byla vybrána z více než 3 300 kandidátů ze 77 zemí, a to díky své úchvatné kompozici a hluboké kvalitě. Fotografie ukazuje pracovníky na rýžovém poli v západním Bengálsku v Indii a zachycuje jedno z klíčových témat soutěže - drobné zemědělce a jejich rodiny. Porota tří rozhodčích uvedla, že Sankarova fotografie symbolizuje živobytí rodiny, její domov a způsob, jak se živí.

Interaktivní multimediální tiskovou zprávu můžete si můžete vychutnat zde: http://www.multivu.com/players/English/7554951-cgap-photo-contest-winner/

Úplnou galerii 27 vítězných fotografií je možné shlédnout v online fotografické kompozici.

Na světě jsou dvě miliardy lidí, kteří nemají přístup k formálním finančním službám. V posledním desetiletí se fotografická soutěž CGAP snažila zdokumentovat boje a úspěchy těch, kdo jsou často vyloučeni z finančního systému. Greta Bull, generální  ředitelka společnosti CGAP, uvedla: „Fotografická soutěž nám umožňuje ukázat velmi vizuálním způsobem odolnost a problémy, kterým čelí chudí pracující lidé. Ukazuje finanční inkluzi a práci, kterou děláme."

Fotografická soutěž CGAP v ročníku 2015 pozvala účastníky ve čtyřech klíčových oblastech, které jsou zásadní pro posílení finanční inkluze: (1) Digitální finanční služby a mobilní bankovnictví; (2) Využití finančních služeb ženami; (3) Mikrofinance pro malé podniky; a (4) Drobné zemědělce a jejich rodiny.

Porota se skládala z rozhodčích, mezi kterými byla Nicole Crowder, fotoredaktorka fotografického blogu v rámci Washington s názvem In Sight; Corinne Dufka, zástupkyně ředitele v Human Rights Watch, fotografka a držitelka ocenění; a Leena Jayaswal, ředitelka fotografického programu a docentka na American University.

Ve vysoce konkurenčním procesu rozhodčí vybrali dva další finalisty, tematické a regionální vítěze a zvláštní ocenění. Čínská fotografie od Liming Cao „Rybaření se sítí" získala druhé místo pro své krásné rámování, jedinečnou jemnost, evokující pohyb. Třetí cenu získal Pranab Basak z Indie za fotografii „Ruce pro svobodu", u které se porotci shodli, že zachycuje podstatu lásky - něco, co se „těžko fotografuje".

Cenu veřejnosti získal Vikas Singh z Indie, jehož fotografie „Žena pracující na poli" získala 200 hlasů online.

Vítěz hlavní ceny 2015 obdrží dárkový certifikát v hodnotě 2 000 USD na fotografické vybavení a vystavení své vítězné fotografie v Times Square Jumbotron v New Yorku.

Vítěz hlavní ceny a finalisté

• Hlavní cena: Pěstování rýže – Sujan Sarkar, Indie
  • Druhé místo: Rybaření pomocí sítě – Liming Cao, Čína
  • Třetí místo: Ruce pro svobodu – Pranab Basak, Indie

Tematičtí vítězové

• Digitální finanční služby a mobilní bankovnictví: Šťastný prodavač – Subrata Adkhikary, Indie
  • Využití finančních služeb ženami: Vytváření tvůrce – Prathamesh Vinod Ghadekar, Indie
  • Mikrofinance pro malé podniky: Sari Spider – Tatiana Sharapova, Ruská federace
  • Drobní zemědělci a jejich rodiny: Práce v horách – Tatiana Sharapova, Ruská federace

Regionální vítězové

• Region východní a střední Asie: Rajče – Bulent Suberk, Turecko
  • Region východní Asie a Pacifiku: Zdolání písečné duny – Le Minh Quoc, Vietnam
  • Latinská Amerika a Karibská oblast: Kadeřník Eleuterio – David Martin Huamani Bedoya, Peru
  • Region Středního východu a Severní Afriky: Oko pro detail – Evans Claire Onte, Spojené arabské emiráty
  • Region jižní Asie: Mladá matka vyrábí dřevěnou panenku - Goutam Daw, Indie
  • Region subsaharské Afriky: Faridina sklizeň kukuřice – Hailey Tucker, Spojené státy

Čestná uznání

• Pracovníci se štěrkem – Faisal Azim, Bangladéš
  • Bojující matka – Giri Wijayanto, Indonésie
  • Ráno – Do Hieu Liem, Vietnam
  • Ranní pastva – Liming Cao, Čína
  • Na další cestu – Loc Mai, Vietnam
  • Sopky – Luis Sanchez Davilla, Španělsko
  • Betelový oříšek – M. Yousuf Tushar, Bangladéš
  • Velbloudí trh 2 – Mohamed Kamal, Egypt
  • Pracovník – Mohammad Rakibul Hasan, Bangladéš
  • Lidé tlačící xiep (Lovení do sítě) – Phuc Ngo Quang, Vietnam
  • Malé okno v obchodě – Rana Pandey, Indie
  • Ocelová žebra – Subhasis Sen, Indie
  • Fotografka, stará dáma – Supriya Biswas, Indie
  • Sbírání kachních vajec – Tran Van Tuy, Vietnam

CGAP (Konzultační skupina na podporu chudých) je globální partnerská společnost 34 předních organizací, usilující o finanční inkluzi. Více na www.cgap.org.

ZDROJ CGAP