Právě byl zahájen čtvrtý ročník mezinárodního sociálního programu FOTBALEM K PŘÁTELSTVÍ společnosti Gazprom

24 Březen, 2016, 13:00 GMT Od FOOTBALL FOR FRIENDSHIP Programme Global Press Center

MNICHOV, Německo, March 24, 2016 /PRNewswire/ --

Dnes byl zahájen čtvrtý ročník mezinárodního sociálního programu pro děti s názvem FOTBALEM K PŘÁTELSTVÍ. Jeho Pořadatelem je Gazprom, oficiální sponzor Ligy mistrů.

(Photo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20160323/347544 )

Počet zapojených zemí se s každým dalším ročníkem akce zvyšuje. V této sezóně se poprvé účastní mladí fotbalisté z Ariky a Jižní Ameriky, narostl také počet družstev z Asie. Celkem se k akci připojilo 32 zemí, což je o 8 více než loni a dokonce 4x více než v prvním ročníku. Letos se tak spolu utkají týmy z Alžírska, Argentiny, Arménie, Rakouska, Ázerbájdžánu, Běloruska, Belgie, Brazílie, Bulharska, Číny, Chorvatska, České republiky, Francie, Německa, Maďarska, Itálie, Japonska, Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Nizozemska, Polska, Ruska, Srbska, Slovenska, Slovinska, Španělska, Švýcarska, Sýrie, Turecka, Ukrajiny, Velké Británie a Vietnamu.

Tradičními částmi programu jsou i Mezinárodní den fotbalu a přátelství, který oslaví fotbalisté všech účastnických týmů 25. dubna a ve dnech 27. a 28. května je to Mezinárodní turnaj v malé kopané v Miláně. Ten proběhne společně s dětským mezinárodním fórem FOTBALEM K PŘÁTELSTVÍ.

Fórum vyvrcholí udělením Poháru devíti hodnot, speciální ceny programu FOTBALEM K PŘÁTELSTVÍ, kterou získá ten z účastníků Ligy mistrů, který se podle hlasujících mladých fotbalistů nejvíce přibližuje hodnotám tohoto programu. Účastníci po skončení fotbalového fóra navštíví finálové utkání Ligy mistrů, které se v roce 2016 odehraje na stadionu Giuseppe Meazza (San Siro) v Miláně.

"Počet účastníků a zemí, které se programu účastní, každým rokem roste. Můžeme bez nadsázky říci, že FOTBALEM K PŘÁTELSTVÍ je v této sezóně skutečně celosvětovým projektem, protože se poprvé zapojili i fotbalisté ze západní polokoule. FOTBALEM K PŘÁTELSTVÍ nabízí mladým sportovcům z různých kulturních prostředí a s různými tradicemi výbornou možnost, aby se poznali a naučili se respektovat navzájem bez ohledu na rozdíly," říká Alexej Miller, předseda řídícího výboru Gazprom.

"Pohár devíti hodnot, udílený účastníky programu FOTBALEM K PŘÁTELSTVÍ, je soška mladého fotbalisty, který drží zeměkouli v podobě fotbalového míče. Myslím, že zdařile znázorňuje myšlenky a hodnoty, které mezi mladými lidmi šíří fotbal a sport jako celek," říká Franz Beckenbauer, ambasador programu FOTBALEM K PŘÁTELSTVÍ.

ZDROJ FOOTBALL FOR FRIENDSHIP Programme Global Press Center