Společnost bene-Arzneimittel získala pro svůj lék pentosan polysulfát na intersticiální cystitidu status sirotčího léčiva pro celou Evropskou unii

18 Prosinec, 2015, 22:09 GMT Od bene-Arzneimittel GmbH

MNICHOV, December 18, 2015 /PRNewswire/ --

V evropských a amerických medicínských postupech je pentosan polysulfát veden jako standardní léčivo pro léčbu závažného chronického onemocnění močového měchýře s názvem intersticiální cystitida (IC). Evropská medicínská agentura (EMA - European Medicines Agency) nyní tomuto léčivu udělila statut sirotčího léčiva s indikací pro léčbu intersticiální cystitidy.

Intersticiální cystitida (IC) je vzácné onemocnění zvané také sirotčí nemoc. Léčivo s názvem PPS (pentosan polysulfát) bylo pro léčbu tohoto onemocnění registrováno jako sirotčí lék Evropskou medicínskou agenturou (EMA). "Získání statutu sirotčího léčiva pro lék pentosan polysulfát s platností v celé Evropské unii je pro společnost bene obrovským úspěchem," říká generální ředitel firmy Dr. Guenter Auerbach. "Pro budoucnost naší společnosti je možnost nabídnout pacientům s touto vzácnou, ale závažnou nemocí, inovativní urologická léčiva, velmi významným mezníkem."

O intersticiální cystitidě (IC)

IC je závažné chronické onemocnění močového měchýře, které podstatně zhoršuje kvalitu života. Toto onemocnění průměrně postihuje méně než 2 osoby z 10 tisíc, ovšem dokáže být velmi nepříjemné a bolestivé. Postižené osoby trpí častým a bolestivým močením a také silnou bolestí v dolní části břicha.

Mezi příčiny tohoto chronického onemocnění patří poškození výstelky močového měchýře, zejména vrstvy, která obsahuje látku zvanou GAG (glykosaminoglykan). To vede ke zmenšení ochranné vrstvy výstelky močového měchýře a toxické látky z moči se tak dostávají do kontaktu s tkáněmi nacházejícími se pod touto krycí vrstvou, kde způsobují podráždění a zánět.

O léčivu PPS

V evropských a amerických medicínských postupech je pentosan polysulfát uváděn jako standardní léčivo pro léčbu intersticiální cystitidy. Vzhledem k podobnosti jeho struktury s glykosaminoglykany (GAG) pomáhá lék PPS obnovit poškozenou vrstvu GAG ve výstelce močového měchýře a brání tak průniku škodlivých látek do hlubších vrstev. Současně lék PPS potlačuje sekreci tkáňového hormonu histaminu, čímž zmírňuje doprovodné zánětlivé projevy tohoto onemocnění.

O společnosti bene-Arzneimittel

Společnost bene-Arzneimittel GmbH je rodinnou firmou se sídlem v Mnichově a specializuje se na vývoj léčiv pro děti (pediatrická léčiva) a současně je průkopníkem paracetamolu v Německu. Její sesterská společnost bene pharmaChem je jediným světovým výrobcem léku PPS. http://www.bene-arzneimittel.de.

Kontaktní informace:
PRONOMEN, Kolín nad Rýnem, Německo