Goodman-rapport ziet belangrijke logistieke kansen in de snelle wereldwijde toename van e-retailing

18 Juin, 2012, 20:07 BST de Goodman Group

SYDNEY, 18 juni 2012 /PRNewswire/ -- Een onderzoeksrapport over e-retailing in opdracht van Goodman Group (Goodman) bracht aan het licht dat bijna een vijfde van alle aankopen in de ontwikkelde markten online gebeurt en dat online winkelen jaarlijks met 15% tot 20% toeneemt. Het groeipercentage is veel hoger in de opkomende economieën. Zo kent China momenteel een groei van ongeveer 75% per jaar.

Het uitgebreide onderzoeksrapport over de wereldwijde online-winkelmarkt werd opgesteld door Transport Intelligence, een toonaangevende leverancier van onderzoek over de globale logistieke sector. De belangrijkste onderwerpen van het rapport waren:

  • bestedingspercentages en de wereldwijde populariteit van online winkelen;
  • de impact van de groei van e-retailing op de logistieke activiteiten in de ontwikkelde en opkomende markten;
  • de opslagvereisten en -activiteiten van enkele van de grootste spelers in de e-retailbranche; en
  • factoren die een rol zullen spelen in de groei van de sector.

De belangrijkste punten uit de studie worden vandaag gepubliceerd in het witboek 'Logistics of Online Shopping – Where the Real Opportunities Lie'. Het rapport bevat de laatste statistieken en inzichten die bij e-retailers, logistieke bedrijven en ontwikkelaars werden verzameld en biedt dus het meest complete overzicht van de sector in zijn soort. Het witboek is beschikbaar op de website van Goodman. Bekijk het hier.

Uit het rapport blijkt dat de online-retail snel is gegroeid op een ogenblik waarop de retailverkoop in vele markten aan de lage kant was. Deze wijziging in het gedrag van de consument heeft enorme voordelen opgeleverd voor de globale logistieke markt. Met een groei van meer dan 10% per jaar in de ontwikkelde economieën en meer dan 30% per jaar in een groot aantal minder ontwikkelde gebieden, bevindt e-retailing zich momenteel in de snelle groeifase. Bovendien zijn er weinig aanwijzingen voor enige stagnatie, aldus het rapport.

In overeenstemming met de snelle groei van e-retailing over de hele wereld, zou de globale e-commercemarkt in 2013 geschat worden op maar liefst USD 1 biljoen en tot USD 1,4 biljoen tegen 2015.

In de ontwikkelde markten zijn de VS wereldwijd momenteel de grootste e-retailmarkt, met 170 miljoen gebruikers die elk gemiddeld USD 1000 per jaar uitgeven. Forrester Research schat dat ze tegen 2015 zal groeien tot ongeveer USD 279 miljard. Europa, dat een groei van ongeveer 16% per jaar kent, zou tegen 2015 geschat worden op meer dan USD 184 miljard.

Ter vergelijking, een opkomende markt zoals China heeft momenteel meer dan 150 miljoen gebruikers, die elk gemiddeld tussen USD 200 en USD 250 per jaar uitgeven. De toename van de Chinese middenklasse, met stijgende inkomens en een grotere vraag naar westerse producten, wordt gezien als de belangrijkste stimulans voor China om een grote markt voor elektronische handel te worden. De Boston Consulting Group schat de waarde van deze markt op ongeveer USD 305 miljard tegen 2015.

De CEO van Goodman Group, Greg Goodman, geeft toelichting: "Het onderzoek heeft ons meer inzicht gegeven in de belangrijkste parameters van de globale e-retailmarkt en de trends die de sector bepalen, met inbegrip van de logistieke operatoren. Het is erg opvallend dat er geen uniforme benadering is om de efficiency van de distributie te optimaliseren. De e-retailers in de verschillende markten passen immers zeer uiteenlopende logistieke en distributiestrategieën toe."

Ter illustratie stelt het rapport dat in China het gebrek aan infrastructuur en de beperkte logistieke voorzieningen cruciale factoren zijn, aangezien ze geen gelijke tred met de groei in e-retailing hebben gehouden en de service vaak tekortschiet. De logistieke kosten in China bedragen meer dan 20% van het bbp, meer dan het dubbele vergeleken met Europa, en buiten de grote steden is het logistieke aanbod vrijwel onbestaande. Dat heeft ertoe geleid dat de e-retailers een veel breder netwerk van faciliteiten hebben ontwikkeld, in een poging om 'dichter tot de klant' te komen.

Anderzijds zijn in ontwikkelde regio's met een redelijk geavanceerde logistieke infrastructuur geografische factoren bepalend voor de distributiestrategieën van e-retailers, gaande van nachtelijke leveringen vanuit een enkel distributiepunt tot het gebruik van meerdere distributiepunten en de duplicatie van de belangrijkste voorraadlijnen. Deze bijzonder gefragmenteerde situatie heeft ertoe geleid dat e-retailers hun eigen logistieke centra bouwen, in plaats van te vertrouwen op de logistieke dienstverleners. Bovendien is er een toenemende vraag naar speciaal gebouwde voorzieningen.

"De bevindingen van het rapport bevestigen de grote vraag naar hoogwaardige, 'built-to-suit' warehousingoplossingen in deze snelgroeiende sector. Dit biedt een reeks kansen voor vastgoedgroepen zoals Goodman, die de dynamiek van de lokale markten begrijpen en de gespecialiseerde expertise en ervaring hebben om te voldoen aan de specifieke vastgoedbehoeften van individuele e-retailers en logistieke dienstverleners die als derde partij optreden", voegt Goodman daar nog aan toe.

Als een van de grootste internationale industriële vastgoedgroepen heeft Goodman een ongeëvenaarde expertise in het ontwikkelen van logistieke en warehousingoplossingen op maat. De groep scoort hoog in de respons op de unieke behoeften van zijn logistieke en e-retailklanten.

Duitsland

In 2011 verzekerde Goodman nieuwe pre-committed projecten van meer dan 1 miljoen vierkante meter in heel continentaal Europa, waarvan 518.000 vierkante meter voor de e-commercesector. Dit omvatte ongeveer 440.000 vierkante meter voor Amazon verspreid over vier projecten in Duitsland en 78.000 vierkante meter voor Zalando, ook in Duitsland. In juni 2012 kondigde Goodman een verdere uitbreiding van 50.000 vierkante meter voor Zalando aan.

Frankrijk

In 2011 is Goodman begonnen met een uitbreiding van 23.400 vierkante meter aan het logistieke centrum van Amazon.fr in het Franse Orléans. Goodman ontwikkelde de bestaande faciliteit van 46.000 vierkante meter voor Amazon.fr in 2007. De uitgebreide opslagruimte omvat nu ongeveer 70.000 vierkante meter en biedt Amazon.fr voldoende capaciteit om de aanzienlijke uitbreiding van zijn activiteiten in Frankrijk op te vangen.

Uit het rapport blijkt dat in de ontwikkelde markten, waar de logistieke infrastructuur meer geavanceerd is, alle belangrijke gebieden van het land 's nachts kunnen worden bereikt. In grotere geografische regio's, zoals Frankrijk, zijn de afstanden echter groter en moeten de e-retailers hun voorraad dupliceren of leveringen binnen 48 uur aanbieden.

Goodman kondigde onlangs ook de ontwikkeling aan van een nieuwe 'built-to-suit' faciliteit van 42.410 vierkante meter in Tianjin (China) voor Moonbasa, een belangrijke onlineretailer van mode en accessoires voor vrouwen.

"De aanhoudende snelle groei van e-retailing heeft ons bedrijf echt veranderd. Wij hebben in de voorbije twee tot drie jaar een aantal projecten ontwikkeld in de e-retailingsector. Dat komt in heel onze portefeuille tot uiting, zodat dit nu een van onze grootste consumentengroepen is", besluit Goodman.

Voor meer informatie neemt u contact op met Goodman:


Mathew Werner

Group Corporate Communications Manager

Tel +61-2-9230-7159Over Goodman

Voor meer informatie kunt u terecht op: www.goodman.com

LA

SOURCE Goodman GroupLiens connexes

http://www.goodman.com