Ben van Berkel / UNStudio ontwerpt het W.I.N.D. House in Noord-Holland

03 Feb, 2015, 18:30 GMT Van Ben van Berkel / UNStudio

AMSTERDAM, February 3, 2015 /PRNewswire/ --

'Super Living' - de doorontwikkeling van het 'smart home'-concept 

Het huis van de toekomst, dat we vooral kennen als utopisch beeld uit Wereldtentoonstellingen en science fiction films, komt steeds dichter bij de realiteit. De toenemende automatisering en de ontwikkeling van digitale toepassingen maken het mogelijk om 'slimme' technologie te verwerken in smart homes, waarbij interne systemen en apparaten geïntegreerd informatie uit wisselen. Hiermee kan een hoog niveau van comfort, energiezuinigheid en veiligheid worden gerealiseerd.

     (Photo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20150203/727962-a )

     (Photo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20150203/727962-b )

     (Photo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20150203/727962-c )

     (Photo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20150203/727962-d )

     (Photo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20150203/727962-e )

Architect Ben van Berkel van bureau UNStudio stelt: "Voor architecten is het de uitdaging om een ontwerp te maken voor een hedendaagse eengezinswoning die de wensen van de bewoners weerspiegelt. Flexibiliteit, duurzaamheid en digitalisering moeten allemaal worden opgenomen in het totaalconcept."

Het W.I.N.D House in de provincie Noord-Holland omvat een combinatie van duurzame oplossingen en domotica. Het huis ligt dicht bij het strand, aan de rand van een dorp en wordt begrensd door een beschutte, bosrijke omgeving aan de achterzijde en een uitgestrekt polderlandschap aan de voorzijde. Het ontwerp van het huis maximaliseert de effecten van deze natuurlijke omgeving en speelt in op de wisselende seizoenen. De meer intieme slaap- en werkkamers bevinden zich aan de achterzijde, waar het omringende bos een besloten omgeving creëert. De woonvertrekken aan de voorzijde bieden echter een panoramisch uitzicht op het uitgestrekte polderlandschap.

Centrifugale circulatie  

Doordat de open leefruimte op de eerste verdieping is gelegen heeft deze ruimte met keuken-, eetkamer- en woonfunctie een wijds uitzicht op de omgeving. Elk van de vier gevels buigen naar binnen, zodat vier afzonderlijke vleugels in de vorm van een bloemblad ontstaan. Dit creëert in het interieur zichtlijnen welke elkaar kruisen in het hart van de woning en het hele huis van panoramische uitzichten voorzien.

Deze gebogen uitsparingen zijn met elkaar verbonden via hun zichtlijnen, die elkaar kruisen in het hart van het gebouw. De verticale indeling van het gebouw volgt een centrifugaal split-level principe. Een open trap in het midden van het huis verbindt de voorkant met de achterste vleugels.

Automatisering en energiemanagement 

Een veelomvattend domoticasysteem maakt geïntegreerde bediening van de elektrische apparatuur mogelijk, met inbegrip van de zonnepanelen en de mechanische installaties. Een centraal touchscreen in de woonkamer maakt volledige controle van dit slimme huis mogelijk. Via een LAN-verbinding is het ook mogelijk installaties en systemen op afstand te bedienen met andere apparaten zoals tablet of smartphone. De in het concept geïntegreerde duurzaamheid bestaat uit een centrale lucht- en waterwarmtepomp, mechanische ventilatie met warmteterugwinning en zonnepanelen.

Foto's: Interieur: ©Inga Powilleit. Exterieur: ©Fedde de Weert  

Meubels en accessoires: geleverd door Co van der Horst, Amstelveen 

BRON Ben van Berkel / UNStudio