Politiek lekt persoonsgegevens burgers op eigen website

04 Jun, 2010, 05:00 BST Van Networking4all

AMSTERDAM, June 4, 2010 /PRNewswire/ --

- Privacy in het geding bij alle gezaghebbende partijen

De politieke partijen welke deelnemen aan de Tweede Kamerverkiezingen lappen massaal de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) aan hun laars. Dat blijkt uit onderzoek van internetbeveiliger Networking4all. Zij onderzochten de websites van de achttien partijen. Geen van alle sites schermt de persoonsgegevens van burgers volledig af.

Van de 'grote' partijen komen vooral het CDA, de SGP, de Partij voor de Dieren en de ChristenUnie er heel slecht uit. Op de sites van deze partijen is helemaal niets afgeschermd en wordt gevoelige informatie gelekt. GroenLinks, SP, VVD, D66 en de PvdA lijken de meeste aandacht te hebben besteed aan de bescherming van persoonsgegevens. Maar ook op deze websites kunnen persoonsgegevens van burgers eenvoudig in handen van cybercriminelen komen.

Het beschermen van persoonlijke informatie is in Nederland een wettelijke verplichting. De Wbp schrijft namelijk voor dat het verplicht is om het verzenden van persoonsgegevens via internet te beveiligen. Ook de politieke partijen hechten veel waarde aan deze wet, blijkt uit de partijprogramma's. En toch worden bij enkele partijen onder andere bankgegevens en burgerservicenummers onbeveiligd over het net verstuurd. "In hoeverre kun je die standpunten dan serieus nemen, vraag ik me af", zegt Paul van Brouwershaven, technisch directeur van Networking4all. "Er zijn zelfs kamervragen over gesteld, dan mag je toch verwachten dat ze minstens hun eigen website op orde hebben."

Er is de laatste tijd veel te doen omtrent privacy. Zo zijn het Elektronisch Patiënten Dossier en de OV-chipkaart stof voor veel discussies. Zeker van regeringspartij CDA, die tenslotte ook onze premier levert, hadden we gezien hun eigen partijprogramma waarin ze citeren dat de overheid bij digitale ontwikkelingen het goede voorbeeld moet geven meer verwacht. Ook andere partijen geven een verkeerd signaal af door gegevens te laten lekken.

Internetbeveiliger Networking4all heeft het onderzoek ook voorgelegd aan Wouter Seinen, ICT advocaat en hoofd van het CMS Derks Star Busmann data privacy team. Hij is verbijsterd. "Het is onbegrijpelijk dat de politieke partijen, die zelf de mond vol hebben van privacy bescherming, zelf websites en gegevensverbindingen gebruiken met een onvoldoende beveiligingsniveau." Het onderzoek van Networking4all toont dat burgers te allen tijde op de hoede moeten zijn voor mogelijke gevaren op het web. Zelfs bij de wetgevende macht.

BRON Networking4all