UNStudio / Ben van Berkel realiseert eerste project in Brussel

21 Jan, 2016, 12:00 GMT Van UNStudio

AMSTERDAM, January 21, 2016 /PRNewswire/ --

Le Toison d'Or, ontworpen voor ProWinko en in samenwerking met Jaspers-Eyers Architects, is een kruising tussen een traditioneel bouwbloktypologie en een stedenbouwkundige ontwikkeling van een gemengd programma. Het op de Avenue de la Toison d'Or gelegen complex omvat een winkel- en woonprogramma en integreert in het stedelijk weefsel van de omgeving.

     (Photo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20160121/324477 )

Le Toison d'Or omvat 72 appartementen (50-750 m2), 13.000 m2 commerciële ruimte, een 1040 m2 crèche, 330 parkeerplaatsen en een verhoogde stadstuin van 2.950 m2.

Om de monolithische verschijningsvorm die eigen is aan het traditionele bouwblok te doorbreken, is in de gevel van Le Toison d'Or variatie aangebracht door middel van structuur, diepte verschil en een reeks van gebogen verticale frames. Deze frames omkaderen de balkons van de appartementen op de bovenste verdiepingen. Op de begane grond omlijsten deze de grote etalages van de winkels.

Ben van Berkel: "Het was belangrijk dat de winkels zo open en licht mogelijk waren, en wij wilden tevens een contrast aanbrengen met de schijnbare soliditeit van de bovenste verdiepingen. Wij hebben als het ware de illusie gecreëerd dat de verticale ballonvormige frames het gebouw dragen; alsof het hele blok de potentie heeft boven de weg te zweven. "

In tegenstelling tot de verticale geleding van de straatgevel, hebben de gevels rondom de verhoogde binnentuin een horizontale indeling. De royale balkons uitkijkend op de binnentuinen bieden rust in het drukke leven in de stad.

De appartementen in Le Toison d'Or variëren in grootte en bieden woonruimte aan een variatie aan woonvormen en gezinssamenstellingen. Om de appartementen van zo veel mogelijk daglicht te verzekeren is de plafond hoogten in de woonkamers tenminste 2,7 meter. Voor de appartementen aan de Avenue de la Toison d'Or zijde, is de plafond hoogte meer dan 3 meter. De open keuken bestaat uit grote meubelelementen die samen een informele ruimte vormen in het hart van het appartement en tevens de circulatie bepalen in het appartement.

Le Toison d'Or is ontworpen onder hoge duurzaamheidseisen. De thermische isolatie van de gevel (driedubbele beglazing), de geavanceerde akoestische isolatie, een inventief WKK-installatie voor zowel de appartementen en de winkeleenheden en het toegepaste glasvezel versterkte beton, hebben bijgedragen aan de duurzaamheid van het gerealiseerde gebouw.

Fotos: © Hufton+Crow / Eva Bloem http://download.unstudio.com/get/YzcwMmNiMzQyOWVkMzJjODIxNWY3Yj

 


BRON UNStudio