CPA:17- Global nabywa siedzibę Polkomtela w Warszawie

22 Gru, 2015, 08:00 GMT Źródło CPA:17 - Global

Nieruchomość wynajęta wiodącej polskiej firmie telekomunikacyjnej stanowi wysokiej jakości uzupełnienie portfela funduszu

LONDYN, 22 grudnia 2015 r. /PRNewswire/ -- W. P. Carey Inc., globalna firma zarządzająca funduszami nieruchomości typu REIT (Real Estate Investment Trust), specjalizująca się w transakcjach najmu zwrotnego, finansowaniu projektów typu build-to-suit, oraz nabywaniu nieruchomości wynajmowanych pojedynczym najemcom (tzw. net lease), ogłosiła, że CPA®:17 – Global, jeden z zarządzanych przez W. P. Carey nienotowanych funduszy REIT, nabył nową siedzibę spółki Polkomtel.

Zdjęcie: http://photos.prnewswire.com/prnh/20151221/317691

Najważniejsze informacje:

• Najemca o wiodącej pozycji na rynku: Polkomtel jest jednym z czołowych operatorów telekomunikacyjnych w Polsce i świadczy usługi pod marką Plus. Firma jest liderem technologii LTE i korzysta z najnowocześniejszych rozwiązań telekomunikacyjnych ciągle rozwijając swoje usługi. Firma jest częścią grupy Cyfrowy Polsat, największej grupy mediowej i telekomunikacyjnej w Polsce, która obsługuje 5,9 miliona klientów oraz ponad 16.4 miliona odbiorców usług telefonii komórkowej, płatnej telewizji i internetu. Poza firmą Polkomtel do grupy należy też: spółka Cyfrowy Polsat – operator największej polskiej platformy telewizji satelitarnej i dostawca najnowocześniejszych usług multimedialnych, Telewizja Polsat, która jest wiodącą telewizją komercyjną mającą w swojej ofercie 30 znanych kanałów telewizyjnych generujących oglądalność na poziomie 25 %, a także serwis IPLA, który jest liderem na rynku telewizji online posiadającym 4.6 miliona użytkowników.
  • Nowo wybudowana siedziba klasy A: We wrześniu br. zakończono budowę biurowca klasy A o powierzchni około 23.000 m2, który spełnia najwyższe standardy współczesnych budynków oraz wymagania Polkomtela. Budynek posiada łatwo adaptowalny układ pomieszczeń oraz dwukondygnacyjny parking podziemny.
  • Atrakcyjna lokalizacja w Warszawie: Obiekt znajduje się na Mokotowie, który należy do najszybciej rozwijających się obszarów rynku biurowego Warszawy. Atrakcyjność nieruchomości podnoszą: centralne położenie z łatwym dostępem do komunikacji miejskiej, bliskość dzielnicy biznesowej centrum oraz głównego warszawskiego lotniska. Obiekt jest częścią największego i najbardziej rozwiniętego rynku biurowego znajdującego się poza centrum miasta. Swoje biura mają tu również inne prestiżowe firmy, takie jak Statoil, Maersk, Pfizer, T-Mobile i Samsung.
  • Długoterminowy najem z mechanizmem waloryzacji: Podstawowy okres najmu wynosi 10 lat, a czynsz podlega corocznej indeksacji w oparciu o wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych (CPI) dla strefy euro.

Komentarz Zarządu

Christopher Mertlitz, wiceprezes zarządu W. P. Carey, skomentował: „Ta transakcja typu net lease (tzn. obejmująca wynajem nieruchomości komercyjnej, bez obowiązku świadczenia dodatkowych usług przez wynajmującego – przyp. red.) wzmacnia naszą pozycję w Polsce, jednej z najprężniej rozwijających się gospodarek Europy Środkowej. Fundusz CPA®:17 – Global skorzystał z możliwości nabycia nowego, wysokiej jakości obiektu biurowego wynajętego jednemu z regionalnych liderów – wiodącemu polskiemu operatorowi telefonii komórkowej. Wiarygodność poręczyciela i atrakcyjność nieruchomości, a także długi okres najmu, sprawiają, że transakcja ta stanowi wartościowe uzupełnienie portfela CPA®:17 – Global."

Mateusz Skubiszewski, Dyrektor w Dziale Rynków Kapitałowych BNP Paribas Real Estate Poland, wskazał: „Obecność i historia firmy W. P. Carey w Europie, a zwłaszcza w Polsce, w połączeniu z jej wiedzą i doświadczeniem w transakcjach net lease, umożliwiła efektywne ustrukturyzowanie i wynegocjowanie całej transakcji."

W. P. Carey Inc.

W celu uzyskania dodatkowych informacji o W.P. Carey, zapraszamy na stronę wpcarey.mediaroom.com, na której dostępna jest także galeria zdjęć i materiałów wideo oraz odesłania do mediów społecznościowych.

Niniejsza informacja prasowa zawiera stwierdzenia dotyczące przyszłości (prognozujące) w rozumieniu federalnego prawa papierów wartościowych. Przykładowo, komentarze Pana Mertiltza mogą być uznane jako takie stwierdzenia dotyczące przyszłości. Wskutek wielu czynników, faktyczne wyniki finansowe, wyniki działalności i osiągnięcia CPA®:17 – Global mogą znacząco odbiegać od oczekiwanych. Do tego typu czynników ryzyka, trendów rynkowych i elementów niepewności należą: ogólny klimat gospodarczy, popyt i podaż nieruchomości biurowych i przemysłowych, poziom stóp procentowych, dostępność finansowania, a także inne rodzaje ryzyka związane z nabywaniem i posiadaniem nieruchomości, w tym ryzyko niepłacenia czynszu przez najemców lub wyższe od przewidywanych koszty. Więcej informacji o czynnikach, które mogą mieć wpływ na CPA®:17 – Global, można znaleźć w dokumentach złożonych przez fundusz w Komisji Papierów Wartościowych i Giełd (ang. Securities and Exchange Commission).

W. P. Carey Inc. – dane kontaktowe:

Europa
Dan de Belder / Aarti Iyer / Tom Cahn