Firma JA Solar uruchamia zakłady produkcyjne o mocy 400 MW w Malezji

26 Paź , 2015, 06:00 GMT Źródło JA Solar Holdings Co., Ltd.

- Pierwsze zakłady produkcyjne poza granicami Chin -

PENANG, Malezja, 26 października 2015 r. /PRNewswire/ -- Firma JA Solar Holdings Co., Ltd. (Nasdaq: JASO), zwana dalej JA Solar lub firmą, jeden z wiodących na świecie producentów wysoko wydajnych urządzeń solarnych ogłosiła dzisiaj rozruch wysoko wydajnych zakładów produkcyjnych ogniw fotowoltaicznych o mocy 400 MW. Zakłady powstały w mieście Penang w Malezji.

Logo - http://photos.prnewswire.com/prnh/20150522/218046LOGO

Pierwsze zakłady firmy JA Solar poza granicami Chin posiadają możliwość produkcji wysoko wydajnych multikrystalicznych ogniw słonecznych na cele generacji energii. Ogniwa będą wykorzystywane przede wszystkim w produkcji modułów firmy JA Solar poza Chinami w celu zapewnienia konkurencyjnych rozwiązań na pewnych rynkach zagranicznych. Firma JA Solar zainwestowała około 300 milionów MYR w konstrukcję zakładów zlokalizowanych w okolicy parku przemysłowego Penang Bayan Lepas. Zakłady zapewnią nawet 700 miejsc pracy na lokalnym rynku i pozwolą na dalsze zwiększanie przepustowości produkcyjnej zgodnie z rosnącym zapotrzebowaniem.

– Cieszymy się z uruchomienia zakładów produkcyjnych w Malezji ponieważ państwo to zapewnia nam wiele korzyści, włączywszy środowisko sprzyjające inwestycjom i wspierające biznes. Strategiczna lokalizacja miasta Penang w południowo-wschodniej Azji, a także dostęp do lotnisk i portów morskich oraz dostępność solidnej infrastruktury są dużymi zaletami przy realizacji celu zwiększenia wydajności produkcyjnej na rzecz sprostania zapotrzebowaniu na nowych rynkach eksportowych – skomentował Baofang Jin, prezes i dyrektor wykonawczy firmy JA Solar.

– Nie można także przeoczyć faktu, że zakłady JA Solar w Malezji są w pełni zgodne z wszystkimi miejscowymi przepisami i otrzymały wszelkie pozwolenia i zezwolenia biznesowe, produkcyjne i środowiskowe wydane przez władze lokalne, włączywszy Malezyjski Urząd Rozwoju Inwestycji oraz Ministerstwo Środowiska. Będziemy nadal współpracować z odpowiednimi federalnymi i stanowymi władzami w celu zapewnienia zgodności z wszystkimi przepisami – dodał dyrektor.

O JA Solar Holdings Co., Ltd.

Firma JA Solar Holdings Co., Ltd. Jest wiodącym producentem wysoko wydajnych urządzeń solarnych pozwalających na konwertowanie światła słonecznego na energię elektryczną na potrzeby domów, przedsiębiorstw i generacji energii na dużą skalę. Firma jest jednym z największych na świecie producentów produktów solarnych. Produkty standardowe i wysoko wydajne firmy należą do najsilniejszych i najbardziej wydajnych w branży. Firma rozprowadza produkty z własną marką, a także produkuje na rzecz klientów. W 2014 roku firma wyprodukowała produkty solarne o łącznej mocy 3,1 GW. Siedziba firmy JA Solar znajduje się w Pekinie w Chinach. Zakłady produkcyjne firmy umiejscowione są w Chinach i Malezji.

ŹRÓDŁO JA Solar Holdings Co., Ltd.