Firmy Soventix i JA Solar podejmują współpracę przy projektach solarnych na dużą skalę w Chile

11 Maj, 2015, 00:00 BST Źródło JA Solar Holdings Co., Ltd.

SZANGHAJ, 11 maja 2015 r. /PRNewswire/ -- Firmy Soventix Chile SPA i JA Solar (Nasdaq: JASO) ogłosiły dziś rozpoczęcie inwestycji typu joint venture w Santiago mającej na celu realizację szeregu projektów elektrowni fotowoltaicznych na dużą skalę w Chile.

Firma Soventix GmbH coraz bardziej koncentruje swoje działania na realizacji projektów solarnych poza Europą, zwłaszcza w krajach wykazujących się silnym potencjałem rynkowym ze względu na wysokie promieniowanie słoneczne i rosnące koszty energii.

Ameryka Łacińska cieszy się szczególnym zainteresowaniem ze względu na wysokie i ciągle rosnące zapotrzebowanie na energię. Spółka zależna Soventix Chile SpA rozwija portfolio projektów będących obecnie w różnych stadiach rozwoju i implementacji. Łącznie projekty wygenerują ponad 250 MW. Firma JA Solar umacnia swoją pozycję w Ameryce Łacińskiej z podobnych powodów motywowanych rynkowo.

Firmy Soventix i JA Solar dostrzegają wyraźne korzyści płynące ze współpracy, które leżą u podstaw nowo powstałej inwestycji joint venture. Z punktu widzenia JA Solar współpraca z firmą z doświadczeniem w rozwoju podobnych projektów może skutkować szybszą penetracją nowego rynku. Z kolei Soventix liczy na przyciągnięcie kapitału międzynarodowych inwestorów ze względu na współpracę z jednym z czołowych producentów komponentów do projektów solarnych.

Inwestycja joint venture początkowo obejmie projekty o łącznej mocy 130 MW, z których wszystkie wyposażone będą w moduły produkcji JA Solar.

– Z przyjemnością podejmujemy współpracę partnerską z producentem modułów wysokiej jakości JA Solar – skomentował Thomas Stetter, dyrektor generalny Soventix Chile SpA. – Doświadczony technicznie i stabilny gospodarczo dostawca pozwala nam szybciej skupić się na szczegółowym opracowywaniu naszych projektów, a także czynić postępy jeżeli chodzi o gromadzenie kapitału – dodał.

– Centralnym punktem naszej strategii wejścia na rynek jest zaangażowanie w jak najwcześniejszych stadiach rozwoju projektu. Pozwala nam to podpisać umowy na dostawę na początku inwestycji, a także wpływać na implementację projektu. Nie jesteśmy tylko dostawcą – podsumował Jian Xie, prezes JA Solar.

– Działalność w Chile potwierdza nasze zaangażowanie na rynku iberoamerykańskim ponieważ bazuje na projektach, które już rozpoczęliśmy  w Meksyku i Panamie – dodał Giovanni Landi, kierownik generalny rozwoju projektów w JA Solar.

Obie firmy szacują, że do realizacji pierwszych wspólnych projektów dojdzie w roku 2015.

ŹRÓDŁO JA Solar Holdings Co., Ltd.