Miasto Nanning przyczynia się do zacieśnienia współpracy między Chinami i Stowarzyszeniem Narodów Azji Południowo-Wschodniej ASEAN

30 Wrz, 2015, 16:24 BST Źródło Nanning Municipal Bureau of News

NANNING, Chiny, 30 września 2015 r. /PRNewswire/ -- 12 edycja targów CAEXPO, które organizowane są przez Chiny i Stowarzyszenie Narodów Azji Południowo-Wschodniej ASEAN, dobiegła końca 21 września w mieście Nanning. W ramach targów odbyło się 27 forów na wysokim szczeblu oraz podpisano 62 międzynarodowe umowy oraz 107 krajowych kontraktów o współpracy gospodarczej.

Zdjęcie - http://photos.prnewswire.com/prnh/20150930/272287

Pełniące rolę stałego gospodarza targów CAEXPO już od 2004 roku miasto Nanning stało się ważnym miejscem przyczyniającym się do zacieśnienia współpracy między Chinami i krajami ASEAN, a także umożliwiło połączenie krajów leżących wzdłuż Morskiego Szlaku Jedwabnego XXI wieku.

W chwili obecnej Kambodża, Laos, Birma, Tajlandia, Wietnam i Malezja zdecydowały się na otwarcie konsulatów w Nanning, a do 2014 roku 77 firm z terytoriów państw członkowskich ASEAN zainwestowało w mieście ponad miliard dolarów amerykańskich.

Nanning stało się istotnym węzłem komunikacyjnym w związku z powstaniem szybkiej kolei z połączeniami do 13 prowincji i obszarów w Chinach.

Transgraniczny e-handel zaczął rozwijać się w mieście po wyborze Nanning jako miasta pilotażowego usługi internetowego handlu transgranicznego w Chinach w sierpniu 2014 r.

Forum Chiny-ASEAN Information Harbor rozpoczęło się 13 września w Nanning. Uczestnicy wydarzenia brali udział w ważnych debatach i wymianach na temat rozwoju transgranicznego e-handlu.

Miasto Nanning planuje stworzenie strefy o powierzchni 33 km2  w Nowym Dystrykcie Wuxiang w miejscu istnienia bazy Forum Chiny-ASEAN Information Harbor, której to celem jest wsparcie tworzenia pasa ekonomicznego Jedwabnego Szlaku oraz Morskiego Szlaku Jedwabnego XXI wieku, a także utworzenie korzyści zarówno dla mieszkańców Chin, jak i państw członkowskich ASEAN.

Łącze do załącznika zdjęciowego:

ŹRÓDŁO Nanning Municipal Bureau of News