Międzynarodowa Federacja Sportu Elektronicznego razem z World Cyber Arena przygotowuje Olimpiadę w Sporcie Elektronicznym

14 Mar, 2016, 20:40 GMT Źródło Yinchuan International Game Investment Co., Ltd

PEKIN, 14 marca 2016 r. /PRNewswire/ -- 10 marca 2016 r. Międzynarodowa Federacja Sportu Elektronicznego – jeden z głównych autorytetów globalnego e-sportu, oznajmiła w Pekinie, iż zawarła kompleksową umowę o współpracy strategicznej z WCA (World Cyber Arena), imprezą organizowaną przez firmę Yinchuan International Game Investment Co., Ltd.

Zdjęcie - http://photos.prnewswire.com/prnh/20160314/343643

Na mocy umowy obie strony przygotują specjalizowane szkolenie ukierunkowane na wszystko, co w jakiś sposób wiąże się ze sportem elektronicznym, włącznie z sędziami, komentarzem sportowym, przygotowaniem programu, trenerami, drużynami i ich kierownictwem, w celu stworzenia spójnego systemu edukacji w sporcie elektronicznym i wprowadzenia w warunkach standardowych rozwoju chińskiego przemysłu sportu elektronicznego.

W roli Komitetu Organizacyjnego IeSF zobowiązuje się do popularyzacji sportu elektronicznego na całym świecie, rozbudowując kompletny system szkoleń, kształcenia i korzyści dla światowych sportowców elektronicznych oraz przygotowując oferty sportu elektronicznego dla Igrzysk Olimpijskich.

Po prawie 10 latach dynamicznego rozwoju chiński rynek sportu elektronicznego rozwinął się w wyjątkowo potężną sieć ekonomiczną, przy czym raport iResearch podaje, że ogólna wartość chińskiego rynku sportu elektronicznego ma w przyszłości przekroczyć 50 miliardów yuanów.

Na skutek szybkiego rozwoju pojawiło się jednak kilka problemów, dotyczących niskiego udziału obcokrajowców, złej organizacji i monotonii podczas konkursów, niezdolności do organizowania imprez ogólnych, nierównego poziomu sędziów oraz zdolności komentatorskich, które stają się coraz bardziej zauważalne.

Zasadniczo stan ten wynika z braku talentów w dziedzinie sportu elektronicznego, jak również z braku zdolności w ramach programów edukacyjnych dotyczących sportu elektronicznego. Od czasu zastąpienia Igrzysk World Cyber Games (WCG) w 2014 r. WCA starała się promować rozwój sportu e-sportu oraz całego przemysłu sportu elektronicznego. Dlatego też starając się przezwyciężyć chaos w tej dziedzinie, jak również rozwiązać problemy ograniczające rozwój i zoptymalizować krajowe środowisko e-sportu, WCA i IeSF zawarły partnerstwo strategiczne.

Według tego źródła współpraca rozpocznie się od powstania oficjalnie certyfikowanych agencji szkoleniowych dla dziedziny e-sportu o zasięgu globalnym, przy czym szkolenia będą obejmowały wszystkie powiązania sieci e-sportowej. W bieżącym roku ruszy najpierw szkolenie sędziów i komentatorów telewizyjnych, pokrywając w kolejnym roku szeroką gamę działalności profesjonalnej takiej, jak trenerstwo, zarządzanie zespołami i marketing konkursowy. Szkolenia będą dostępne on-line i off-line; początek szkoleń on-line przewidywany jest na koniec bieżącego roku.

ŹRÓDŁO Yinchuan International Game Investment Co., Ltd