Międzynarodowe Stowarzyszenie Chirurgii Plastycznej ISAPS publikuje globalne dane na temat zabiegów kosmetycznych

08 Lip, 2015, 14:00 BST Źródło International Society of Aesthetic Plastic Surgery (ISAPS)

W roku 2014 na całym świecie wykonano ponad 20 milionów zabiegów kosmetycznych

HANOVER, New Hampshire, 8 lipca 2015 r. /PRNewswire/ -- W roku 2014 na świecie wykonano ponad 20 milionów chirurgicznych i niechirurgicznych zabiegów kosmetycznych, jak wynika ze statystyk opublikowanych dziś przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Chirurgii Plastycznej (International Society of Aesthetic Plastic Surgery, ISAPS), wiodące stowarzyszenie w tej dziedzinie zrzeszające ponad 2 700 akredytowanych chirurgów plastycznych z 95 krajów. Toksyna botulinowa pozostaje najbardziej popularnym zabiegiem kosmetycznym zarówno wśród pań, jak i panów. Z kolei jeżeli chodzi o procedury chirurgiczne wśród pań przoduje powiększanie piersi, a wśród panów – korekcja powiek.

Logo - http://photos.prnewswire.com/prnh/20150706/230504LOGO

Na stronie internetowej stowarzyszenia ISAPS (www.isaps.org) w dziale NEWS można znaleźć cały raport, informację prasową oraz podsumowanie najważniejszych faktów.

– Ulepszyliśmy metodologię przeprowadzania ankiety, aby odzwierciedlić zróżnicowanie występujące w naszej branży – komentuje lekarz Susumu Takayanagi, prezes stowarzyszenia ISAPS. – Nasze stowarzyszenie stawia sobie za cel działanie zgodnie z solidnymi praktykami analitycznymi w trakcie tworzenia tego wartościowego raportu – dodał prezes.

Wśród państw, na terenie których wykonano największą liczbę zabiegów chirurgicznych i niechirurgicznych w 2014 roku znalazły się:

• Stany Zjednoczone – 4 064 571 – (20,1%)
  • Brazylia – 2 058 505 – (10,2%)
  • Japonia – 1 260 351 (6,2%)
  • Korea Południowa – 980 313 (4,8%)
  • Meksyk – 706 072 - (3,5%)
  • Niemcy – 533 622 - (2,6%)
  • Francja – 416 148 (2,1%)
  • Kolumbia – 357 115 (1,8%)

Wyniki ograniczone są do tych krajów, w których udało się zebrać wystarczającą liczbę odpowiedzi stanowiącą próbkę reprezentatywną.

Najczęściej wykonywane kosmetyczne zabiegi chirurgiczne w 2014 roku to:

• Korekcja powiek – (1 427 451)
  • Liposukcja – (1 372 901)
  • Powiększanie piersi – (1 348 197)
  • Przeszczep tłuszczu – (965 727)
  • Korekcja nosa – (849 445)

Wśród najczęściej wykonywanych kosmetycznych zabiegów niechirurgicznych znalazły się:

• Toksyna botulinowa (4 830 911)
  • Kwas hialuronowy (2 690 633)
  • Depilacja (1 277 581)
  • Peeling chemiczny (493 043)
  • Laserowe oczyszczanie skóry (480 271)

Kobiety poddały się ponad 17 milionom zabiegów kosmetycznych, stanowiąc tym samym 86,3% całości. Zabiegi najczęściej wykonywane na paniach w 2014 to:

• Powiększanie piersi
  • Liposukcja
  • Korekcja powiek
  • Przeszczep tłuszczu
  • Abdominoplastyka

Na mężczyznach przeprowadzono ponad 2,5 miliona zabiegów kosmetycznych, czyli 13,7% wszystkich przeprowadzonych zabiegów. Wśród najczęściej wykonywanych zabiegów na panach w 2014 roku znalazły się:

• Korekcja powiek
  • Korekcja nosa
  • Liposukcja
  • Ginekomastia
  • Przeszczep tłuszczu

Najnowsze statystyki opublikowane przez stowarzyszenie ISAPS wskazują, że chirurgia plastyczna adoptuje coraz więcej nowych technik i trendów w przeprowadzanych zabiegach.

O ISAPS:

Międzynarodowe Stowarzyszenie Chirurgii Plastycznej (International Society of Aesthetic Plastic Surgery, ISAPS) jest uznanym wiodącym międzynarodowym stowarzyszeniem akredytowanych chirurgów plastycznych. Założonemu w 1970 roku stowarzyszeniu ISAPS przyświeca misja szerzenia edukacji wśród członków w zakresie najnowszych technik chirurgicznych, informowania publiki oraz promocji bezpieczeństwa pacjentów. Lekarze starający się o członkostwo w stowarzyszeniu ISAPS przechodzą dokładny proces rekrutacyjny w celu zapewnienia najwyższego poziomu wykształcenia w całym spektrum chirurgicznych i niechirurgicznych zabiegów kosmetycznych.

ŹRÓDŁO International Society of Aesthetic Plastic Surgery (ISAPS)

Powiązane linki