Moduły fotowoltaiczne firmy JA Solar pomyślnie przeszły test gradowy 4 stopnia

16 Czer, 2015, 06:00 BST Źródło JA Solar Holdings Co., Ltd.

SZANGHAJ, 16 czerwca 2015 r. /PRNewswire/ -- Firma JA Solar Holdings Co., Ltd. (Nasdaq: JASO), znana jako „JA Solar" lub „JA", jeden z czołowych producentów wysoko wydajnych elementów systemów solarnych, ogłosiła dzisiaj pomyślne przejście testów gradowych 4 stopnia przeprowadzonych na modułach fotowoltaicznych przez organizację RETC w maju w placówce w Fremont w Kalifornii. Podobne testy przeprowadzone przez organizację TÜV Rheinland w początkach marca tego roku również zakończyły się z pozytywnym wynikiem.

Logo - http://photos.prnewswire.com/prnh/20150522/218046LOGO

W ramach testów gradowych 4 stopnia wykorzystywane są twarde kule lodu zamrożone w temperaturze -17 stopni Celsjusza o średnicy dwóch cali (50,8 milimetra), które uderzają w różne miejsca szklanej powierzchni modułu fotowoltaicznego włączywszy środek, róg i krawędź wzdłuż metalowej ramy, a także losowe lokalizacje, z różną prędkością uderzenia sięgającą nawet 76 metrów na sekundę (274 kilometry na godzinę). Energia kinetyczna uderzenia w teście gradowym 4 stopnia przeprowadzonym tym razem przez organizację RETC na modułach fotowoltaicznych JA jest ośmiokrotnie większa niż poziomy energii zarejestrowane w poprzednim teście przeprowadzonym w laboratorium TÜV Rheinland w marcu, kiedy to wykorzystano 45-milimetrowe kule gradowe uderzające z prędkością 30,7 metra na sekundę.

– W celu zapewnienia, że nasze produkty są w stanie wytrzymać trudniejsze warunki pogodowe, muszą one przejść test gradowy w surowszych warunkach. Pomyślne przejście testu gradowego klasy 4 organizacji RETC tylko potwierdza wysoką wytrzymałość i jakość modułów fotowoltaicznych firmy JA Solar, a także jest świadectwem naszych nieustannych wysiłków w celu sprostania potrzebom klientów poprzez ciągłe zwiększanie wydajności, innowacyjność w zakresie produktów oraz intensywną kontrolę jakości – skomentował wyniki dyrektor techniczny JA Solar, Wei Shan.

ŹRÓDŁO JA Solar Holdings Co., Ltd.