Rozpoczęła się czwarta edycja międzynarodowego projektu dla dzieci FOOTBALL FOR FRIENDSHIP organizowanego przez Gazprom

24 Mar, 2016, 13:00 GMT Źródło FOOTBALL FOR FRIENDSHIP Programme Global Press Center

MONACHIUM, Niemcy, March 24, 2016 /PRNewswire/ --

W dniu dzisiejszym firma Gazprom, będąca oficjalnym partnerem Ligi Mistrzów UEFA, ogłosiła rozpoczęcie czwartej edycji Międzynarodowego Programu dla Dzieci FOOTBALL FOR FRIENDSHIP.

(Photo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20160323/347544 )

Każdego roku program rozprzestrzenia się na kolejne rejony świata. W tym roku po raz pierwszy dołączą do niego państwa z Afryki i Ameryki Południowej. Liczba krajów azjatyckich także wzrośnie. W porównaniu do poprzedniego roku liczba państw biorących udział powiększy się z 24 do 32. To czterokrotnie więcej, niż na początku programu w roku 2013. W tym roku dzieci z następujących krajów wezmą udział w programie: Algieria, Argentyna, Armenia, Austria, Azerbejdżan, Białoruś, Belgia, Brazylia, Bułgaria, Chiny, Chorwacja, Republika Czeska, Francja, Niemcy, Węgry, Włochy, Japonia, Kazachstan, Kirgistan, Holandia, Polska, Rosja, Serbia, Republika Słowacji, Słowenia, Hiszpania, Szwajcaria, Syria, Turcja, Ukraina, Wielka Brytania oraz Wietnam.

W ramach obecnej edycji F4F odbędzie się kilka wydarzeń: 25 kwietnia we wszystkich krajach biorących udział w programie, będzie miał miejsce Międzynarodowy Dzień Piłki Nożnej I Przyjaźni, 27 oraz 28 maja w Mediolanie odbędą się Międzynarodowy Turniej Ulicznej Piłki Niżnej oraz Międzynarodowe Dziecięce Forum Football For Friendship.

Najważniejszym wydarzeniem podczas Międzynarodowego Dziecięcego Forum FOOTBALL FOR FRIENDSHIP będzie wręczenie wyjątkowego trofeum - Pucharu Dziewięciu Wartości. Otrzyma je klub, który wykaże się największym oddaniem wartościom programu F4F.

Po zakończeniu forum uczestnicy odwiedzą Finał Ligi Mistrzów UEFA 2016 na stadionie Guzeppe Meazzy, znanym jako San Siro.

"Liczba uczestników projektu FOOTBALL FOR FRIENDSHIP oraz krajów, które są przez nich reprezentowane wzrasta. Możemy spokojnie mówić o tegorocznej edycji jako prawdziwie globalnej, dzięki temu, że młodzi piłkarze z  zachodniej półkuli dołączyli do projektu. FOOTBALL FOR FRIENDSHIP daje nastolatkom, reprezentującym odmienne kultury, zwyczaje i tradycje, wspaniałą szansę nauczenia się szacunku dla siebie nawzajem, pomimo wszelkich różnic", powiedział Alexey Miller, prezes zarządu firmy Gazprom.

"Puchar Dziewięciu Wartości przyznawany przez uczestników projektu FOOTBALL FOR FRIENDSHIP to statuetka przedstawiająca młodego piłkarza trzymającego Ziemię mającą kształt piłki. Uważam, że to udane przedstawienie idei oraz wartości, które są promowane wśród młodzieży w piłce nożnej oraz w całym sporcie" - powiedział Globalny Ambasador programu F4F Franz Beckenbauer.

ŹRÓDŁO FOOTBALL FOR FRIENDSHIP Programme Global Press Center