Siarczan chondroityny skutecznym lekarstwem na zwyrodnieniowej stawu kolanowego

13 Czer, 2016, 11:00 BST Źródło IBSA

LONDYN, June 13, 2016 /PRNewswire/ --

- Siarczan chondroityny okazał się być równie skuteczny jak lek przeciwzapalny (NLPZ) celekoksyb.

- Pacjenci przyjmujący lek codziennie przez okres 6 miesięcy, wykazali dobrą tolerancję siarczanu chondroityny w dawce 800 mg podawanej doustnie. W trakcie całego okresu prowadzenia badań, nie zgłoszono żadnych poważnych skutków ubocznych powiązanych z przyjmowaniem leku.

Wyniki nowych badań klinicznych, przeprowadzonych w pełnej zgodności z najnowszymi wytycznymi EMA (Europejska Agencja Leków) wykazały, iż siarczan chondroityny ogranicza ból oraz prowadzi do poprawy sprawności w stopniu znacznie wyższym niż stosowanie terapii placebo u pacjentów cierpiących na zwyrodnienie stawu kolanowego (OA).

Przedstawiciele IBSA, w trakcie Europejskiego Kongresu Reumatologicznego (EULAR 2016), zaprezentowali wyniki nowego wieloośrodkowego, randomizowanego badania klinicznego fazy III z podwójnie ślepą próbą oraz podwójnym pozorowaniem o nazwie CONCEPT (od ang. badanie chondroityny w porównaniu z celekoksybem i placebo).

(Logo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20160607/376534LOGO )

Badanie kliniczne zostało przeprowadzone w pełnej zgodności z najnowszymi wytycznymi EMA w 16 ośrodkach badawczych znajdujących się w Belgii, Czechach, we Włoszech, w Polsce oraz Szwajcarii, objęło 603 pacjentów cierpiących na zwyrodnienie stawu kolanowego. Celem badania było potwierdzenie skuteczności oraz bezpieczeństwa przypisywania pacjentom wysokooczyszczonego siarczanu chondroityny w porównaniu z terapią placebo oraz celekoksybem jako najwyższym standardem, przez okres 6 miesięcy.

Wyniki zaprezentowane przez prof. dr. hab. n. med. Reginstera, profesora epidemiologii, zdrowia publicznego oraz ekonomiki zdrowia (Uniwersytet w Liege, Belgia), w trakcie towarzyszącego sympozjum IBSA "Jakie leczenie należy stosować przy długotrwałej terapii zwyrodnienia stawu kolanowego" (http://www.ibsa-international.com/eular2016/) pokazały, iż dwa podstawowe kryteria, tj. obniżenie indeksu czynnościowego Lequesne'a oraz redukcja dolegliwości bólowych w skali VAS, okazały się być statystycznie znaczące (p<0,05) względem terapii placebo, potwierdzając, że siarczan chondroityny należy do grupy leków SYSADOA (wolno działające leki objawowe stosowane w chorobie zwyrodnieniowej stawów ). Ponadto, siarczan chondroityny okazał się równie skuteczny w porównaniu z produktem referencyjnym - celekoksybem oraz wykazał się korzystnym bilansem przy zestawieniu ryzyka i korzyści wynikających z przyjmowania substancji.

"Jesteśmy bardzo zadowoleni z wyników badań, ponieważ uzyskane dowody stanowią krok do przodu w zdefiniowaniu leków, które lekarze powinni przepisywać w długoterminowym leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów" - stwierdził Giuseppe Mautone, szef Działu Badań i Rozwoju IBSA.

Choroba zwyrodnieniowa stawów

Na chorobę zwyrodnieniową stawów cierpi obecnie ponad 40 milionów Europejczyków; jest ono powodem znacznej części konsultacji lekarskich i najczęstszym wskazaniem do stosowania leków wydawanych na receptę. W związku z pogłębiającym się zjawiskiem starzejącego się społeczeństwa, szacuje się, że do 2020 roku zwyrodnienie stawów stanie się czwartą najczęstszą przyczyną niepełnosprawności. (1) (2)

Ulga w bólu, poprawa funkcjonowania i jakości życia to główne cele leczenia zwyrodnienia stawów. (2) W leczeniu stosowane są głównie środki przeciwbólowe i niesteroidowe leki przeciwzapalne, które są skuteczne, lecz często powodują poważne działania niepożądane w obrębie przewodu pokarmowego i układu krążenia.

Przebadano dotychczas kilka substancji pod kątem ich skuteczności w łagodzeniu objawów klinicznych i poprawy stanu zmian strukturalnych w obrębie stawów, lecz nadal toczy się dyskusja na temat doboru terapii/ leków stosowanych w długoterminowym leczeniu zwyrodnienia stawu kolanowego.

Siarczan chondroityny

Siarczan chondroityny* IBSA jest lekiem wydawanym na receptę o korzystnym i silnie ugruntowanym stosunku korzyści do związanego ze stosowaniem leku ryzyka. Jego skuteczność i bezpieczeństwo w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów wykazano w szeregu badań klinicznych obejmujących ponad 3900 pacjentów.

Produkt jest obecnie dostępny w 13 krajach Unii Europejskiej, a od dnia wprowadzenia go na rynek (1983, Szwajcaria) leczonych nim było ponad 55 milionów pacjentów.

Najczęstsze nazwy handlowe: Condrosulf®, Chondrosulf®.

IBSA

IBSA jest średniej wielkości firmą farmaceutyczną z siedzibą w Lugano, w Szwajcarii.

Obecnie Grupa IBSA zatrudnia ponad 1800 pracowników w ponad 80 krajach za pośrednictwem spółek partnerskich i lokalnych filii we Włoszech, Francji, na Węgrzech, Słowacji, w Polsce, Turcji, Chinach i krajach skandynawskich. Działalność obejmuje 8 głównych obszarów leczenia (ból/zapalenia, reumatologia, płodność, endokrynologia, urologia, dermatologia i dermokosmetyki, choroby układu oddechowego i układu krążenia). IBSA posiada ponad 60 patentów na wyłączność.

Bibliografia

1. Conaghan P.G. et al. Ann Rheum Dis. 2014; 73 (8): 1442-5.

2. Bruyère O. et al. Semin Arthritis Rheum. 2015; 45: S3-S11.

KONTAKT:
Michele Fasola