Viettel rozbudowuje globalne portfolio przez przejęcie operatora Beeline Cambodia w ramach międzynarodowej strategii ekspansji

08 Kwie, 2015, 14:00 BST Źródło Viettel Global Investment Jsc

-- Pierwsza firma z Wietnamu, Viettel, nabywa zagranicznego aktywnie działającego operatora telekomunikacyjnego w ramach międzynarodowej strategii ekspansji

PHNOM PENH, Kambodża, 8 kwietnia 2015 r. /PRNewswire/ -- Firma Viettel (Cambodia) Pte. Ltd. (Metfone) ogłosiła dojście do porozumienia w sprawie zakupu majątku i licencji Sotelco Ltd. (Beeline Cambodia), włączywszy między innymi licencje na częstotliwości 2G, 3G i 4G. Przełomowe przejęcie, w którym po raz pierwszy firma z Wietnamu nabyła aktywnie działającego, zagranicznego operatora telekomunikacyjnego, jest częścią międzynarodowej strategii ekspansji, którą wdraża Viettel.

– Inwestycja w Beeline Cambodia idealnie wpasowuje się w naszą globalną wizję i plan rozwoju, który przewiduje uzyskanie tytułu przodującego operatora do 2020 roku. Nieustannie szukamy możliwości dalszych inwestycji w operatorów telekomunikacyjnych na całym świecie. Naszym celem jest zainwestowanie w 20 różnych krajach do 2020 roku – skomentował wydarzenie Tao Duc Thang, dyrektor naczelny Viettel Global.

Zakup majątku i licencji Beeline ugruntowuje pozycję firmy Viettel jako głównego operatora w Kambodży. Firma obsługuje ponad 50% rynku telekomunikacyjnego i jest największym dostawcą usług internetowych z zasięgiem 96% terenu kraju, włączywszy najbardziej oddalone i odizolowane terytoria. Nowi i dotychczasowi klienci skorzystają także z ulepszonego zasięgu i możliwości sieci Metfone.

W ramach strategii biznesowej w Kambodży firma Viettel planuje ulepszenie i rozwój infrastruktury telekomunikacyjnej w kraju przez dodanie usług 4G i 5G.

– Dzisiejsze oświadczenie upamiętnia przełomowe wydarzenie w naszej firmie, będące zwieńczeniem starań o zwiększenie dostępności i jakości sieci, a także rozszerzenie zakresu naszych usług i produktów w Kambodży. W przyszłości klienci mogą spodziewać się jeszcze wyższej jakości i lepszego zasięgu, większych prędkości, usług dodanych i dostępu do 4G. Nie poprzestaniemy w naszych wysiłkach w zakresie rozwoju infrastruktury i potencjału w Kambodży w celu zagwarantowania klientom zaawansowanych, przyjaznych cenowo i niezawodnych rozwiązań – dodaje dyrektor Thang.

W ciągu ostatnich 10 lat firma Viettel dokonała inwestycji na 10 rynkach, przynosząc 10 miliardów dolarów dochodu w roku 2014. Dziś firma łączy ze sobą ponad 260 milionów użytkowników w Ameryce Południowej, Afryce i Azji, włączywszy Wietnam, Kambodżę, Laos, Timor Wschodni, Haiti, Mozambik, Peru i Kamerun. Jeszcze w tym roku firma ma zamiar uruchomić działalność w Burundi i Tanzanii.

Więcej informacji na stronie: Viettelglobal.vn

ŹRÓDŁO Viettel Global Investment Jsc