RKN Global odmieta 18 miliónovú investičnú dotáciu od Slovenska pre svoj závod na chránenú tlač v Banskej Bystrici

04 Júl , 2016, 07:37 BST z RKN Global Europe

BRATISLAVA, Slovensko, July 4, 2016 /PRNewswire/ --

Politické prostredie je príliš nestále

RKN Global DWC-LLC a RKN Global Europe ("RKN Global") v piatok oznámili, že odmietnu 18 miliónovú investičnú dotáciu ponúknutú Slovenskou republikou na konštrukciu a vývoj závodu na chránenú tlač v Banskej Bystrici.

Pred týmto oznámením spoločnosť RKN Global podstúpila kroky na získanie 71 miliónov eur prostredníctvom súkromných finančných prostriedkov, aby postavila závod na chránenú tlač v Banskej Bystrici, ktorý by zamestnával 1 200 ľudí. Plánovaný príspevok Slovensko vo výške 10 miliónov eur v grantoch a 8 miliónov eur vo forme daňových úľav bol spoločnosťou RKN Global považovaný za prijateľný príspevok zo strany vlády výmenou za obrovskú investíciu RKN Global vo výške 71 miliónov eur.

Avšak pozitívna reakcia, ktorú RKN Global očakávalo od Slovákov na plánovanú investíciu v Banskej Bystrici, bola znížená neočakávaným odporom nesúvisiacim s RKN Global. Členovia politickej opozície a slovenský denník SME rýchlo zaútočili na premiéra Fica a jeho vládnu stranu, pretože načasovanie verejného oznámenia na 20. február 2016 predchádzalo národným voľbám a preto bolo považované za podozrivé.

Javí sa, že sa táto politická opozícia taktiež prejavila v útokoch na našich priemyselných partnerov z Ukrajiny, ktorí sú expertami vo výrobe bezpečných dokumentov ako sú pasy, biometrické občianske preukazy a platobné bankomatové karty. Tieto útoky obsahovali falošné obvinenia proti našim partnerom a proti RKN Global, a boli uskutočnené bez toho, aby bola RKN Global poskytnutá príležitosť komentovať ich predtým, ako boli zverejnené, čo bolo v rozpore so slovenskými a medzinárodnými novinárskymi štandardmi.

Navyše, Slovensko sa chystá predsedať EU počas obdobia veľkej neistoty vo svetle rozhodnutia Spojeného kráľovstva vystúpiť z EU. Táto neistota urobí investíciu RKN Global ešte riskantnejšou než bola v marci tohto roku.

Ako výsledok týchto faktorov nemôže spoločnosť RKN Global ďalej riskovať svoju reputáciu a 71 miliónov eur súkromne generovaných fondov na tento projekt.

"Aktuálna turbulentná politická atmosféra na Slovensku a v Európskej únii spôsobila, že by pre RKN Global bolo neopatrné pokračovať v tomto projekte a postaviť závod na chránenú tlač v Banskej Bystrici a viedla k tomu, že RKN Global odmietlo dotácie - granty aj daňovú úľavu poskytnutú slovenskou vládou," povedal zakladateľ RKN Global Ronald Noble.

"Myšlienka postaviť závod na chránenú tlač na Slovensku mi bola prvý krát navrhnutá našimi ukrajinskými priemyselnými partnermi a povzbudzujem ich, aby sa sami rozhodli, či si želajú podať návrh projektu sami a využiť ich vlastnú technickú skúsenosť, zdroje a know-how na napredovanie."

"Ďakujeme všetkým tým, ktorí podporovali naše snahy postaviť závod na chránenú tlač v Banskej Bystrici a želáme všetko dobré ľuďom v Banskej Bystrici a na Slovensku,"

ZDROJ RKN Global Europe