Cebix rapporterar positiva resultat från ERSATTA™ fas I/II-prövning med inriktning på perifer neuropati hos typ 1-diabetiker

Oct 17, 2012, 18:09 ET from Cebix Incorporated

-- En investering på 30,9 miljoner dollar i serie B avslutades och Joel Martin utsågs till ordförande och VD

LA JOLLA, Kalifornien, oktober 17 2012 /PRNewswire/ -- Cebix Incorporated, ett biofarmaceutiskt företag som utvecklar behandling för diabeteskomplikationer, tillkännagav idag resultaten från en fas I/II-prövning för dess främsta forskningsläkemedel, ERSATTA™ i perifer neuropati. ERSATTA är den första C-peptidterapin riktad mot förlust av nervfunktion och andra kälrkomplikationer hos patienter med typ 1-diabetes och som ska tas en gång i veckan. Den lyckade prövningen, som fokuserade på säkerhet, tolerabilitet och farmakokinetik, och gjordes på 72 patienter, visade att ERSATTA tolererades väl och inte gav några allvarliga biverkningar över en tolvveckorsperiod. Den farmakokinetiska profilen stödjer en dosering som är praktisk och ges en gång i veckan. Prövningen visade dessutom en gynnsam effektivitetssignal hos patienter med typ 1-diabetes som självinjicerade  ERSATTA en gång i veckan över en tolvveckorsperiod.  Såväl säkerhets- som effiktivitetsresultaten överensstämde med resultat från tidigare publicerade kliniska prövningar om kroppsegen C-peptid. De ledande resultaten från ERSATTA-studien presenterades den fjärde oktober 2012 vid EASD:s (European Association for the Study of Diabetes) årsmöte (sammandrag #1110).

Samtidigt med den lyckosamma avslutningen av prövningen meddelade företaget även att en investering på 30,9 miljoner dollar i serie B avslutats och att dr Joel Martin utsetts till ordförande och VD. De tidigare investerarna InterWest, Sofinnova Ventures och Thomas, samt McNerney & Partners bidrog alla till finansieringen. "Vi är väldigt nöjda med resultaten från ERSATTA-prövningen", sa dr Martin, "som visade prov på utomordentlig säkerhets- och farmakokinetisk profil."  Enligt det amerikanska Nationella hälsoinstitutet (US National Institutes of Health), utvecklar cirka 60 till 70 % av patienter med typ 1-diabetes perifer neuropati, och mer än en miljon patienter enbart i USA lider av detta tillstånd (www.diabetes.org). "Dessa datauppgifter, i kombination med det eleganta i ERSATT-produktens potential och möjligheten av att ta itu med ett stort behov,  i en stor patientpopulation,  som det ännu inte gjorts något åt, var avgörande skäl till att jag antog utnämningen till VD för Cebix", sa dr Martin. Det finns inga godkända sjukdomsmodifierande behandlingar för diabetesorsakad perifer neuropati. Med utgångspunkt från detta har FDA (USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet) planerat en allmän workshop i början av 2013 för att diskutera utvecklingen av ett sådant läkemedel.

"Cebix befinner sig i ett gynnsamt läge för lanseringen av fas IIb-prövningen tidigt under det första kvartalet 2013", sa dr Martin. Den kommande fas IIb-prövningen är utformad för att visa förbättringar i nervöverföringshastighet i en multidos, i en prövning över ett år med 240 patienter som självadministrerar behandlingen en gång i veckan. Studien kommer även att utvärdera andra mått på neuropati, inklusive vibrationssensationer, neurologiskt status, erektil dysfunktion och livskvalitet, likväl som symtom på och markörer för neuropati. Avkastningen från serie B kommer att stå för företagets finansiering av fas IIb-prövningen.

Dr Martin var till helt nyligen ordförande och VD för Altair Therapeutics, ett fas II-astmaföretag som förvärvades 2010. Dr Martin var även partner i Forward Ventures mellan 2001 och  2008, där han ledde investeringarna i neurovetenskaps- och onkologiföretag,  däribland Hypnion, Predix och Cellective Therapeutics.  Dr David Kabakoff, filosofie doktor, företagsledande partner på Sofinnova och ordförande för Cebixs styrelse säger:  "Joel Martin är en enastående förstärkning av Cebixlaget. Genom sin bakgrund som en framgångsrik serieentreprenör, riskinvesterare och respekterad vetenskapsman, tillför Joel ett erfaret, tvärvetenskapligt förhållningssätt till sin roll som VD. Vi ser fram emot att arbeta med honom när Cebix går in i nästa viktiga fas i sin kliniska utveckling. "

Martin var en av grundarna och VD för Quantum Dot Corporation (förvärvat av Life Technologies), en pionjär inom nanotekniktillämpningar inom livsvetenskaperna, såväl som en av grundarna av och VD för Argonaut Technologies, en kemiautomatiseringsföretag (tidigare NASDAQ: AGNT), som förvärvades av Biotage AB. Martin tog sin doktorsexamen i fysikalisk kemi vid University of California San Diego, och har MBA- och BS-examina från University of Michigan  Ann Arbor.

Om Cebix Incorporated  

Cebix utvecklar ERSATTA, en C-peptidssubstitutionsterapi för behandling av långsiktiga komplikationer av diabetes. C-peptidhormon, som normalt produceras tillsammans med insulin, förekommer inte i typ 1-diabetes. Kliniska prövningar av kroppsegen C-peptid har visats ha välgörande effekter på diabesorsakad neuropati, nefropati och retinopati. Företaget är baserat i La Jolla Kalifornien. För mer information, besök www.cebix.com.

Företagskontakt

Joel Martin, PhD 
President & CEO 
Cebix, Inc. 
joel@Cebix.com 
+1-858-729-6502

Mediekontakt

Jennifer James på uppdrag av Cebix 
Sofinnova Ventures 
Jennifer@sofinnova.com 
+1-650-681-8429

SOURCE Cebix IncorporatedRELATED LINKS

http://www.cebix.com