FC Barcelona och Europeiska Kommissionen går samman för att sparka ut rökningen från Europa

Sep 18, 2012, 05:43 ET from FC Barcelona and The European Commission

BRYSSEL, September 18, 2012 /PRNewswire/ --

Europeiska kommissionen och FC Barcelona (Barça) berättar idag om ett unikt partnerskap. "Quit Smoking with Barça" (sluta röka med Barça) (quitsmokingwithbarca.eu) kommer att utnyttja framgångarna med Europeiska kommissionens kampanj "Ex-rökare är ostoppbara" och med stöd av Barças miljontals fans hjälpa 28 miljoner europeiska rökare[*] att bli av med ovanan för alltid.

     (Photo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20120918/562622-a )

     (Photo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20120918/562622-b )

Det här samarbetet mellan en av världens mest prestigefyllda idrottsföreningar och en EU-institution är ett ambitiöst projekt som aldrig tidigare provats i en sådan här omfattning. "Quit Smoking with Barça" är det senaste och djärva initiativet i den prisbelönta kampanjen "Ex-rökare är ostoppbara". Det är första gången som Europeiska kommissionen har samarbetat med en idrottsförening som når miljontals människor. Syftet med programmet är inte att döma rökare, utan man vill understryka de många fördelarna med att sluta röka och kombinerar detta med de evidensbaserade verktyg som används i kampanjen "Ex-rökare är ostoppbara". "Quit Smoking with Barça" erbjuder Barças supportrar och alla som gillar fotboll och idrott i allmänhet ett personligt träningsprogram med dagliga sluta röka-tips och uppmuntran direkt från klubbens egna spelare.

Kampanjen stöds av iCoach (http://www.exsmokers.eu), ett kostnadsfritt digitalt hälsoverktyg som redan hjälper närmare en kvarts miljon människor i Europa (motsvarande 1 per 500 rökare) i deras strävan att sluta röka för gott. iCoach finns från och med idag som en app för både iPhone och Android.

"Genom detta samarbete kommer vi att försöka hjälpa fotbollssupportrar över hela Europa att ta tillbaka kontrollen över sin hälsa och sina liv, uppmuntra dem att bry sig lika mycket om sin hälsa som om fotboll", sade FC Barcelonas president Sandro Rosell när han tillkännagav lanseringen i Europeiska kommissionens högkvarter i Bryssel.

Rosell fortsatte: "Vi känner oss stolta över att vara här i dag och att arbeta sida vid sida med Europeiska kommissionen för att förbättra hälsan hos våra supportrar och hos alla som gillar fotboll. Vi i Barça tror starkt på vår slogan 'mer än en klubb' och vi främjar värdena respekt, hälsa och socialt engagemang. Våra supportrar och medlemmar har gett oss sitt ovillkorliga stöd och engagemang i 113 år, och det är vår plikt att ta hand om deras allra viktigaste tillgång, nämligen hälsan. Barça förstår hur viktigt det är med lagarbete när man ska övervinna utmaningar, så med kampanjen 'Quit Smoking with Barça' kommer vi att vara deras lagkamrat och hjälpa dem att vinna kampen mot cigaretterna. Vi kommer att erbjuda dem vägledning, uppmuntran och praktisk hjälp. Jag uppmanar alla rökare att gå med i denna kampanj."

John Dalli, som är EU-kommissionär med ansvar för hälso- och konsumentfrågor säger så här om det nya samarbetet: "Jag är glad över att arbeta tillsammans med FC Barcelona för att hjälpa européerna att avstå från att röka. Europeiska kommissionen har en gedigen erfarenhet av att öka medvetenheten om rökning och att erbjuda framgångsrika åtgärder för tobakskontroll i hela EU. Vår kampanj 'Ex-rökare är ostoppbara' hjälper hundratusentals män och kvinnor på deras väg mot ett rökfritt liv och detta samarbete är tänkt att bidra till att förstärka vårt budskap. Med det universella fotbollsspråket kan vi stötta fler européer i deras ansträngningar att sluta röka och bli ostoppbara före detta rökare resten av livet."

Jordi Mones, som är klubbens medicinskt ansvarige och som ligger bakom klubbens tidigare rökavvänjningsinitiativ "Barça Sense Fum" (ett rökfritt Barça), där man införde rökförbud i alla anläggningar, säger så här om samarbetet: "Vi är mycket stolta över det här samarbetet med Europeiska kommissionen. Vi ville samarbeta med det största offentliga organet i Europa för att övertyga människor att ta det första steget mot ett rökfritt leverne. Precis som våra supportrar stöttar oss och hejar fram oss till seger kommer vi med kampanjen 'Quit Smoking with Barça' att stötta dem genom deras tuffaste utmaning - att sluta röka för gott."

Ytterligare information:

Europeiska kommissionens sida för folkhälsa:

http://ec.europa.eu/health/tobacco/policy/index_sv.htm

Tillfällig landningssida för "Quit smoking with Barça"

http://www.quitsmokingwithbarca.eu

Kampanjen "Ex-rökare är ostoppbara"

http://www.exsmokers.eu

FC Barcelonas officiella webbplats:

http://www.fcbarcelona.com

"Quit Smoking with Barca"  är ett gemensamt åtagande mellan FC Barcelona och Europeiska kommissionen om att ta ställning mot rökning och mot de närmare 700 000 dödsfall, som hade kunnat förhindras, som orsakas av tobak i Europa varje år. Kampanjen ska utnyttja kraften i Europeiska kommissionens kampanj "Ex-rökare är ostoppbara" och Barcelonas initiativ "Sense Fum"  och uppmuntra och stötta alla 28 miljoner rökare* i Europa i åldern 25-34 att bli av med ovanan och bli ostoppbara ex-rökare resten av livet (quitsmokingwithbarca.eu).

SOURCE FC Barcelona and The European Commission