Global Rallycross annonserar GRC Lites första tävlingsschema för 2013

Jun 15, 2013, 07:24 ET from Global Rallycross

LOS ANGELES, 15 juni 2013 /PRNewswire/ -- Global Rallycross är glada att kunna annonsera den  första säsongen för GRC Lites, med sex tävlingar som kommer att köras på några av de finaste banorna i USA. GRC Lites, systerserien till Global Rallycross:s Supercar-klass, har utformats för att erbjuda ett perfekt sätt för förarna att bygga på sin erfarenhet inom rallycross.

(Photo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20130614/LA32528)

Den första säsongen med GRC Lites-tävlingar kommer att vara från juli till november. De sex tävlingsdatumen är:

  • 11 juli: New Hampshire Motor Speedway, Loudon, NH
  • 20 juli: Bristol Motor Speedway, Bristol, TN
  •  4 augusti: X Games Los Angeles, Irwindale, CA
  • 10 augusti: Atlanta Motor Speedway, Hampton, GA
  • 22 september: Charlotte Motor Speedway, Concord, NC
  • 7 november: Las Vegas, NV

"Eftersom det finns ett sådant enormt intresse för rallycross pratar vi med många olika slags förare – från rally till formelbilar, till stockcar och terrängsporter och nästan allting däremellan", sa Chip Pankow, grundaren av Global Rallycross. "GRC Lites-bilarna är den perfekta utgångspunkten för alla som vill gå vidare inom sporten – de är säkra, snabba och spännande att köra. Vi ser fram emot att se nästa omgång stjärnförare förbättra sina färdigheter i klassen."

I den här tävlingsgrenen används fordon som konstruerats enligt en väldigt strikt specifikation, alla byggda av OlsbergsMSE. Bilarnas sugmotorer på 2,4 liter har en effekt på 310 hästkrafter och de är utrustade med fyrhjulsdrift, sekventiell växellåda och rally-handbroms.  Leveranserna av de nya bilarna har nu påbörjats och förarna testkör dem för att förbereda sig för den första tävlingen på New Hampshire Motor Speedway den 11 juli 2013.

"Jag är jättenöjd att vi startar upp den här nya serien med OlsbergsMSE Lites-bilen", kommenterade OlsbergsMSEs VD, Andreas Eriksson. "Vi har arbetat i över två år för att ta fram en racerbil som är snabb, smidig och rolig att köra, samtidigt som den kan flyga fram som en Supercar, men ett lika viktigt mål för oss var att priset skulle vara tillräckligt överkomligt för talangfulla förare och förare som vill prova på rallycross både när det gäller hög prestanda och teknik. Jag är säker på att förarna som tävlar de här bilarna kommer att vara framtidens Supercar-stjärnor."

GRC Lites kommer att köras av några av de mest talangfulla unga förarna inom motorsporten. En av dessa är Mitchell DeJong, en flerfaldig mästare i både Lucas Oil Off-Road Racing Series och TORC; Geoff Sykes, trefaldig nationell och regional champion i BMW CCA Racing; och Joni Wiman, lärling hos tvåan i GRC Supercars 2011, Marcus Grönholm.

"Jag tycker detta är en fantastisk ny bil, jag har testkört den och den känns riktigt bra – ett bra alternativ för unga förare som Joni", sa den tvåfaldige World Rally-mästaren Marcus Grönholm.

Som vinnare av nio mästerskap på sex år har Mitchell DeJong kört ett stort antal olika fordon. "De är alla olika och alla är roliga att köra, men nu när jag har fått chansen att köra en Rallycross Lites-bil kan jag ärligt säga att detta är den roligaste bilen jag någonsin har kört", sa han. "Jag ser verkligen fram emot att få tävla i den amerikanska Global Rallycross-serien den här säsongen. För framtiden hoppas jag få möjlighet att delta i hela GRC-säsongen 2014. Andreas Eriksson har byggt en alldeles otrolig Rallycross Lites-bil! Jag har alltid älskat att tävla i klasser där alla bilar har samma specifikation eftersom det utmanar mig att köra på toppen av min förmåga!"

Geoff Sykes, flerfaldig nationell och regional BMW CCA champion, sa följande om den kommande säsongen: "Jag ser verkligen fram emot att få sätta igång! Det kommer att bli en riktigt utmanande serie, baserat helt på förarnas skicklighet. GRC Lites har designats speciellt för att vara tävlingsbilar. Motorns placering och hjulupphängningen gör att de uppför sig som en go-kart som kan flyga."

GRC Lites kommer att tävla vid sidan av GRC Supercars vid varje tävling som hålls i USA under resten av 2013, inklusive vid X Games i Los Angeles. Att tävla tillsammans med GRC Supercars ger förarna av GRC Lites-bilarna chansen att synas och möjlighet att få tävla på samma bansträckningar som Supercar-förarna.

"Vi är jätteglada att vara den organisation som godkänt GRC:s nya Lites-program", förklarade Tom Campbell, ordförande i SCCA Pro Racing. "Kombinationen av minskade kostnader och identiskt byggda hållbara bilar som tävlar i det välkända GRC Supercar-formatet är ett fantastiskt recept som kommer att öppna upp sporten för ett stort antal entusiaster."

För mer information, besök www.global-rallycross.com.

Kontaktdata
pr@global-rallycross.com

 

SOURCE Global RallycrossRELATED LINKS

http://www.global-rallycross.com