Ikea och Volvo Car Corporation bland världens mest attraktiva arbetsgivare

Sep 17, 2013, 09:00 ET from Universum Global

STOCKHOLM, September 17, 2013 /PRNewswire/ --

När 200 000 ekonomi- och teknikstudenter från toppuniversitet i världens 12 största ekonomier väljer sina drömarbetsgivare toppas listan av sökmotorjätten Google, i hård konkurrens med de stora revisionsbolagen och it-jättarna Microsoft, IBM och Apple. Trots att inga svenska studenter tyckt till i undersökningen, som sammanställts av employer branding-företaget Universum, placerar sig både Ikea och Volvo Car Corporation bland världens mest attraktiva arbetsgivare.

"För svenska företag är det avgörande att kunna rekrytera kompetenta medarbetare också i andra länder" poängterar Petter Nylander, vd på Universum. "Även om svenska företag generellt har ett gott rykte utomlands är kampen om talangerna tuff. I och med att medarbetarna blir en allt viktigare del i ett företags framgång är de företag som lyckas attrahera topptalangerna de framtida vinnarna".

Undersökningen visar på en tuff kamp mellan de fyra stora revisionsbolagen EY (Ernst & Young), KPMG, PwC (PricewaterhouseCoopers) och Deloitte om de framtida ekonomerna. Men det är ingen slump att de fyra jättarna står högt i kurs bland studenterna. "De här företagen förknippas med utbildning och  utvecklingsmöjligheter, och ses som en god referens att ha på sitt cv med tanke på den framtida karriären - attribut som de unga talangerna uppskattar hos en arbetsgivare" säger Petter Nylander. "Det kan verka överraskande eftersom många ser generation Y som en generation som uppskattar socialt ansvarstagande, en vänlig arbetsmiljö och flexibla arbetsförhållanden".

Men de stora ekonomföretagen tvingas inse att de inte bara konkurrerar med företag ur sin egen bransch om de internationella topptalangerna. Av de fyra arbetsgivare som dominerar bland teknikstudenterna, it-jättarna Google, Microsoft, IBM och Apple, placerar sig tre på ekonomstudenternas topp 10-ranking. "De här företagen förknippas starkt med innovation och en spännande produktportfölj, egenskaper som toppstudenterna rankar högt" fortsätter Petter Nylander.

Topp 10 ekonomistudenter

 1. Google (1)*
 2. EY (Ernst & Young) (6)
 3. Goldman Sachs (10)
 4. PwC (PricewaterhouseCoopers) (7)
 5. Microsoft (4)
 6. Apple (11)
 7. Deloitte (5)
 8. KPMG (2)
 9. Coca-Cola (9)
 10. P&G (3)

Topp 10 teknikstudenter

 1. Google (1)
 2. Microsoft (3)
 3. IBM (2)
 4. Apple (8)
 5. BMW Group (4)
 6. GE (6)
 7. Intel (5)
 8. Siemens (7)
 9. Sony (9)
 10. Shell (11)

*Placering 2012 inom parentes

Den fullständiga rankingen finns på http://universumglobal.com/ideal-employer-rankings/global-results/

Om Universum

Universum är världsledande inom employer branding. Vi hjälper över 1 200 kunder världen över att attrahera framtida, och behålla nuvarande, ideala medarbetare. Detta genom erfarenhet, kunskap och tjänster så som undersökningar, strategiska konsulttjänster och medielösningar. För vidare information, se http://www.universumglobal.com

Kontakt

Karin Johansson
Telefon: +46-707-68-56-39, +46-8-5620-2754
E-mail: karin.johansson@universum.se

SOURCE Universum Global