Meltwater köper upp svenska bildanalysföretaget OculusAI för att stärka fortsatta satsningar inom Online Intelligence

Mar 26, 2013, 13:04 ET from Meltwater

STOCKHOLM, March 26, 2013 /PRNewswire/ --

Meltwater, som är marknadsledande inom digitala informationslösningar, annonserade idag ett uppköp av svenska OculusAI, som är världsledande inom området intelligenta algoritmer för digitalt bildsök. OculusAI kommer stärka Meltwater's tjänster inom sociala medier och innebär en viktig del i Meltwater's fortsatta satsningar inom Online Intelligence och bearbetning av 'big data'. OculusAI's utvecklingsteam kommer att ansluta sig till Meltwater.

     (Logo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20130326/606567 )

Meltwater har vuxit till ett bolag med en omsättning på över 840 miljoner kronor, genom att leverera digitala informationslösningar inom bevakning och analys av sociala medier och traditionella nyheter på nätet. Företaget har 57 kontor världen över och fler än 20 000 kunder. OculusAI är experter inom maskininlärning och bildanalys. En av OculusAI's tidigare lösningar är inom automatiserad scanning av bilder i nyhetsartiklar online, för att kunna identifiera varumärkesigenkänning (loggor). I tillägg till OculusAI's bakgrund inom maskininlärning, så har teamet även visat stark förmåga att utveckla nya produkter och ta dem ut på marknaden. Framöver kommer teamet att leda utvecklingen av Meltwater's senaste enhet, Insight Products, ansvariga för att bearbeta 'big data' för att leverera värdefull insikt från data utanför företagets brandväggar.

Melwater har köpt upp alla immateriella rättigheter och tillgångar av OculusAI. Dessutom, kommer OculusAI's utvecklingsteam att ansluta sig till Meltwater och etablera ett nytt permanent utvecklingsteam, med bas i Meltwater's Stockholmskontor.

"Den teknologi och de immateriella rättigheter som OculusAI har är viktiga för Meltwater's framtida satsningar inom innovativa lösningar för databearbetning för att leverera värdefulla insikter från data utanför företags brandväggar", berättar James StJean, Executive Director Engineering, Meltwater. "Vi ville köpa upp ett etablerat utvecklingsteam som var redo och kapabla att ta sig an några av de nya produktinitiativ som Meltwater har på agendan för 2013."

Två av OculusAI's nyckelpersoner som ansluter sig till Meltwaters utvecklingsteam är Fredrik Widlund, HeadofEngineering på OculusAI och Dr. BabakRasolzadeh, CTO och grundare av OculusAI. Fredrik Widlund kommer att leda det nya teamet i Stockholm som chef för New Insight Solutions och Dr. Rasolzadeh, även på Veckans Affärers 2013 års lista över Sveriges 101 supertalanger, kommer att axla en ny roll på Meltwater fokuserad kring Solution Design och Integration & Innovation.

"OculusAI's utvecklingsteam är otroligt glada att bli en del av Meltwater-teamet. OculusAI's begåvade PhDs och ingenjörer har genom åren utvecklat en mängd spännande och häftiga applikationer inom dataseende, bildanalys och maskininlärning", säger Dr. Rasolzadeh, CTO och grundare, OculusAI. "Genom att bli en del av Meltwater så hoppas vi att vår expertis inom området artificiell intelligens kan spela en viktig roll i Meltwater's vision om att bli en av de ledande aktörerna inom 'big data' och 'social data mining'. Vi ser verkligen fram emot att vara med och forma och förverkliga denna vision."

Om OculusAI

OculusAI är världsledande inom datorseende och området intelligenta algoritmer för digitalt bildsök. OculusAI's teknologier för maskininlärning och bildanalys möjliggör automatiserad innehållsigenkänning och analys till utvecklare över hela världen. Fram till idag har företaget utvecklat en portfölj bestående av olika bildanalysteknologier såsom ansiktsigenkänning, bildigenkänning, logotyp- och annonsigenkänning och teknologier inom mobil produktigenkänning. Företaget grundades 2008 och var spunnet från forskningsprojekt på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm, Sverige. Idag har OculusAI kunder i såväl USA som stora delar av Europa. OculusAI har belönats med flera prestigefyllda priser genom åren, som en av Skandinavien och Europas snabbast växande startup.

Om Meltwater

Meltwater hjälper verksamheter att förstå omvärlden och stärka sitt varumärke. Meltwaters webbaserade informationslösningar bevakar och analyserar miljarder av nyhetsartiklar och sociala medier varje dag, för att tillhandahålla affärskritisk information. Meltwater hjälper över 20 000 företag att få djupare inblick i sin bransch, engagera sina kunder och hantera de nya utmaningar och möjligheter som webben erbjuder. Meltwater har kontor i 27 länder och erbjuder personlig support, världen över, baserat på lokal expertis.

http://www.meltwater.com

Kontakt:
Kimling Lam
Marketing Communications Director
Kimling.lam@meltwater.com
+1-408-718-4995

Tove Iggström
Marketing Communications Manager, Norden
Tove.iggstrom@meltwater.com
+46-70-480-24-81

SOURCE Meltwater