Nytt krav på ökad andel återvunnen plast i IT-produkter i TCO Certified

Apr 10, 2014, 03:00 ET from TCO Development

STOCKHOLM, April 10, 2014 /PRNewswire/ --Nu finns det certifierade IT-produkter som innehåller minst 85 procent återvunnen plast. Det senaste kravet i TCO Certified Edge gäller för bildskärmar och plasten ska komma från konsumentledet.

     (Logo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20120910/559379-a )

-Kravet på minst 85 procent återvunnen plast är utmanande men fullt nåbart och är delvis ett industriinitiativ, säger Stephen Fuller, ansvarig för bildskärmar på TCO Development, som driver den globala hållbarhetscertifieringen TCO Certified. -Att andelen återvunnet material i IT-produkter ökar är mycket lovande och önskvärt och bidrar till att minska produkternas miljöpåverkan och reducera elektronikskrot i världen, menar Stephen Fuller.

Jämfört med metaller är det betydligt svårare att säkerställa att återvunnen plast håller den kvalitet som krävs och därför är inte så vanligt med återvunnen plast i IT-produkter. Samtidigt är elektronik den snabbast växande avfallsströmmen i världen och mycket behöver göras för att reducera råvaruåtgång, öka återvinningsgraden och att få ner andelen farliga ämnen i IT-produkter. TCO Certified Edge är ett sådant initiativ för återvunnen plast.

Den första bildskärmen som certifieras enligt nya TCO Certified Edge kommer från Lenovo och hela listan över certifierade produkter finns på vår websida, http://www.tcodevelopment.com.

Att kravet på minst 85 procents återvunnen plast är möjligt visar också på att tillgången på återvunnen plast med god kvalitet successivt ökar. Redan 1995 introducerades krav på halogenfria plastdelar i TCO Certified vilket bidragit till att öka andelen plast som går att återvinna.

Alla bildskärmar som uppfyller TCO Certified Edge uppfyller också alla övriga krav i TCO Certified Displays som t ex lägre andel farliga ämnen, energieffektivitet och krav som underlättar återvinning såsom att plast märks upp och att plast och metall inte smälts ihop.

För mer information om återvunnen plast i IT-produkter

För mer information:

Presskontakt Anna Pramborg, anna.pramborg@tcodevelopment.com, mobil +46(0)70-667-64-04

Stephen Fuller, Business Area Manager Bildskärmar Stephen.fuller@tcodevelopment.com,  mobil +46(0)70-377-56-02. Bild på Stephen Fuller.

Länk till logotyper (TCO Certified Edge, TCO Certified, TCO Development).

Om TCO Development

TCO Development arbetar för hållbar IT och driver en hållbar utveckling av och med IT. Vi erbjuder hållbarhetscertifieringen TCO Certified, en tredjepartscertifiering för IT-produkter och ett ledningssystem för hållbar IT, GITaudit 2.0. Inköpare och upphandlare över hela världen använder TCO Certified när de köper in IT-produkter som ett led i sitt hållbarhetsarbete. Produkter som uppfyller TCO Certified möter en rad krav som handlar om att tillverkningen, användningen och återvinningen av produkterna sker på ett ansvarsfullt sätt vad gäller miljö, social och ekonomisk hållbarhet. TCO Certified finns för bildskärmar, bärbara datorer , tablets, smartphones, desktops, allt-i-ett datorer, projektorer och headsets. TCO Development ägs av TCO, Tjänstemännens Centralorganisation.

TCO Development ägs av TCO, Tjänstemännens Centralorganisation.

http://www.tcodevelopment.se


SOURCE TCO Development