Nytt vridsäte förbättrar säkerheten i bil för personer med nedsatt rörlighet

Jul 08, 2015, 02:00 ET from Autoadapt

STENKULLEN, Sverige, July 8, 2015 /PRNewswire/ --

Det säkraste sättet att färdas i en bil är sittandes i bilsätet med säkerhetsbältet på.  Ett vridsäte är en lösning som möjliggör detta för rullstolsburna.    

Autoadapt, svensk tillverkare av fordonsanpassningslösningar, presenterar nu en ny version av deras Turny Evo. Den första av två nya vridsäten från Autoadapt som kommer ut på marknaden i år.    

Turny Evo:s huvudfunktion, att hjälpa både förare och passagerare att komma in i bilen, är densamma med några stora förbättringar inom bekvämlighet, användarvänlighet, installation och viktigast av allt, säkerhet.

     (Photo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20150702/227726 )

Peter Wahlsten, Vice VD på Autoadapt förklarar varför: "Vi är övertygade om att alla har rätt till samma säkerhet, men när du färdas i ett fordon sittandes i rullstol har du redan accepterat en lägre grad av säkerhet. Utan ordentligt huvud- och nackstöd är det praktiskt taget lika illa som att inte använda säkerhetsbälte alls."

Alla Autoadapts vridsäten är krocktestade och godkända enligt samma standard som gäller för bilindustrin, en 20 G krock med en krockprovsdocka på 76 kg. Med den nya Turny Evo och den kommande Turny Low Vehicle, överträffar företaget den standarden med framgångsrika krocktester i 30 G med en krockprovsdocka på 102 kg.

Vad är ett vridsäte?

Ett vridsäte är inte ett säte utan en enhet under sätet, som gör att sätet kan roteras mot dörröppningen. Detta förenklar att ta sig i och ur sätet, oavsett om brukaren är rullstolsburen eller gående.

En säteslyft är en variant på ett vridsäte där hela sätet kommer ut ur fordonet och sänks till en lämplig höjd för brukaren.  

Vridsäten kan vara manuellt manövrerade, mekaniska eller avancerade enheter, programmerade till att passa en specifik användare och fordon.  

Fördelar med ett bilsäte för rullstolsbrukare

Ett bilsäte och en rullstol är två väldigt olika saker. Bilsätet är konstruerat för att göra färd i en statisk position bekväm, utan att behöva ta vikt eller andra faktorer i beräkning.  

För att ett säkerhetsbälte ska kunna vara effektivt måste det ha rätt bältesgeometri. Detta är mycket enklare att uppnå om brukaren sitter i bilsätet som bilens konstruktörer avsett.

En kanske mer känslomässig anledning är valet av biltyp och modell.  Anpassningar med golvsänkning kräver mycket utrymme medan ett vridsäte får plats i princip alla massproducerade bilar.

Dessutom kan vridsätesanpassningar installeras i sätets befintliga hålmönster och helt återställas vid en eventuell försäljning.

Besök http://www.autoadapt.com för mer information och bilder.  
Direktlänk: http://www.autoadapt.com/en/information/news/press/2015/disabilities-and-discrimination-in-terms-of-safety/

Kontaktuppgifter
Peter Wahlsten
Vice VD
Telefon: +46-302-254-54
E-post: peter.wahlsten@autoadapt.com


SOURCE Autoadapt