Omega-3-fetter kan i betydande grad minska skador efter stroke

Jul 01, 2014, 02:30 ET from International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids (ISSFAL)

- Hjärnfunktionen förbättras i vuxna och barn med omega-3-tillskott

STOCKHOLM, 1 juli 2014 /PRNewswire/ -- Nytt bevis visar att omega-3 fleromättade fettsyror (PUFA) i havsdjur och marina oljor, DHA och EPA, i betydande grad kan minska skadorna efter stroke i en musmodell när de ges omedelbart efteråt. Vidare har DHA och en annan PUFA visat sig verka positivt på den neurokognitiva funktionen i barn. Rönen och annat presenterades den 29 - 30 juni på den 11:e konferensen för International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids (ISSFAL) i Stockholm.

Globalt får varje år omkring 15 miljoner människor en stroke. Risken ökar med åldern. Ischemisk stroke, som orsakas av en blockering i ett blodkärl som förser hjärnan med blod, står för omkring 87 procent av alla fall. Forskare på Goethe University of Frankfurt i Tyskland har undersökt ischemisk stroke i möss och en EPA- och DHA-emulsions inverkan när den administreras 90 minuter efteråt en stroke. Detta genom att undersöka skadans omfattning, cellfunktion och neuroinflammation.

Behandling med omega-3-emulsionen minskade betydligt stroke-områdets omfattning, med 21 procent, och sänkte strokens svårighetsgrad med 50 procent. Den förbättrade även betydligt hjärncellfunktionen och minskade antalet inflammationsmarkörer.

"Pilotstudien har visat att DHA och EPA kan hjälpa vid tidig medicinsk intervention efter ischemisk stroke", säger Gunter Eckert, Ph.D., högskolelektor i farmakologi och toxikologi på Goethe. "Vidare undersökning behövs. Prövningar på människor verkar lovande".

DHA som faktor vid återhämtning efter stroke har också undersökts av Nicolas Bazan, M.D., Ph.D., professor och chef på Neuroscience Center of Excellence, Louisiana State University Health Sciences Center, New Orleans, USA. DHA främjar bildandet av särskilda ämnen som medger cellöverlevnad under hård stress, neurodegeneration eller ischemisk stroke.

"Mer av ämnena bildas av DHA efter ischemisk stroke i djur, följt av en märklig neurologisk återhämtning", konstaterar Bazan.

Nyttan av DHA för hjärnhälsa har också påvisats i människor. Kathleen Gustafson, Ph.D., professor och forskningsassistent, University of Kansas Medical Center, Kansas City, USA, och hennes kollegor, har undersökt effekterna hos DHA och arachidonsyra (ARA), en omega-6-PUFA, gällande responsinhibition i en uppföljningsstudie med 54 barn födda efter 37-42 veckor. Barnen randomiserades för att få modersmjölksersättning med eller utan PUFA från födseln fram till 12 månaders ålder. Vid omkring 5,5 års ålder deltog barnen i "go/no-go-prov", där regelinlärning och inhibitorisk kontroll krävdes. Barn som fick tillskott reagerade mer effektivt och mindre impulsivt.

"Data från den här prövningen har konsekvent påvisat nyttan av PUFA-tillskott för den visuella, kardiella och kognitiva funktionen fram till 6 års ålder", säger Kathleen Gustafson. "Det tyder på att tillskott med DHA och ARA har en långvarig programmerande effekt i hjärnan under en kritisk utvecklingsperiod".

Läs mer på www.issfal.org och se ISSFAL på Facebook och Twitter (@ISSFAL2014).

 

SOURCE International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids (ISSFAL)RELATED LINKS

http://www.issfal.org