Omega-3-fettsyror kan minska risken för sjukdomar i mag-tarmkanalen

Jul 02, 2014, 02:30 ET from International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids (ISSFAL)

– Forskare bekräftar "magkänsla" om antiinflammatoriska effekter hos EPA och DHA

STOCKHOLM, 2 juli 2014 /PRNewswire/ -- Ny forskning visar att fetter i kosten påverkar bakteriefloran i magen – vissa till det bättre (omega-3 fleromättade fettsyror) och vissa till det sämre (omega-6 fleromättade fettsyror). Omega-3-fettsyrorna EPA och DHA som finns i fisk och skaldjur samt i oljor från den marina miljön kan minska inflammation och öka förekomsten av nyttiga mikroorganismer som ger skydd mot sjukdomar i mag-tarmkanalen. Dessa resultat presenterades på den 11:e kongressen för International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids (Internationella sällskapet för studier av fettsyror och lipider, ISSFAL) i Stockholm den 1 juli 2014.

Forskning visar att val av kost och förekomst av vissa mikroorganismer i mag-tarmkanalen kan medverka till att förebygga eller orsaka inflammatorisk tarmsjukdom, kolit (inflammation i tjocktarmen) och Crohns sjukdom. Fleromättade fettsyror har en särskilt stor effekt på mikrober som finns i tarmen och kallas "tarm-mikrobiota".

Deanna Gibson, fil.dr., biträdande professor vid University of British Columbia, Kanada undersökte tillsammans med kollegor effekterna av de fleromättade fettsyrorna omega-3 och -6 hos möss infekterade med bakterier som orsakar kolit. De möss som fick en diet med omega-6 fleromättad fettsyra (majsolja) hade fler tarmskador och immuncellskador samt ökad produktion av skadliga bakterier. I motsats ökade en kost hög i EPA och DHA antalet antiinflammatoriska mikrober, vilket både gav minskade skador på immuncellerna och mindre inflammation, samt skyddade mot skador orsakade av kolit. Dock drabbades de möss som fick omega-3-fetter av sepsis (inflammation i hela kroppen på grund av allvarlig infektion) eftersom det immunsvar de behövde för att överleva en infektion var nedsatt.

"Trots att alltför mycket inflammation inte är bra i samband med autoimmuna sjukdomar, behöver vi en viss mängd inflammation för att överleva infektioner", noterar Gibson. "Våra observationer tyder på att ett alltför högt intag av omega-6-fettsyror kan vara skadligt för tarmhälsan. Omvänt är det så att även om tillskott av omega-3-fettsyror ger en förhöjd förekomst av nyttiga mikrober i tarmen och därmed motverkar inflammation, vilket är en fördel under normala förhållanden, kan detta orsaka problem vid förekomst av skadliga bakterier."

"Konstigt nog drabbades mössen inte av sepsis när en fettrik diet kompletterades med fiskolja", tillägger Gibson. "Dessa fascinerande observationer pekar på att tillskott av omega-3-fettsyror till en diet som är hög i mättat fett kanske ger ett bättre skydd för mag-tarmkanalen än en diet med högt innehåll av omega-6 fleromättade fettsyror."

Jing X. Kang, läkare, fil.dr., professor vid Harvard Medical School och Massachusetts General Hospital, USA, presenterade en studie på möss som visade att en lägre kvot mellan omega-6- och omega-3-fettsyror ger en förändrad tarm-mikrobiota och minskar produktionen av skadliga bakterier samtidigt som den gynnar tillväxten av nyttiga bakterier. Dessa förändringar ledde till mindre inflammation.

"Långvarig låg-gradig inflammation är en bidragande faktor till att många kroniska sjukdomar utvecklas och kan framkallas av skadliga mikrober i tarmen", säger Kang. "Detta betyder att koststrategier som sänker omega-6/omega-3-kvoten i syfte att optimera tarm-mikrobiotan – till exempel genom ett minskat intag av vegetabiliska oljor med hög halt av omega-6-fetter, förädlade livsmedelsprodukter och kött från boskap uppfödda på spannmål, samt ett ökat intag av fisk och gröna grönsaker – skulle kunna vara ett effektivt sätt att hantera den här typen av sjukdomar. Vid behandling av vissa hälsotillstånd är det också praktiskt att ge ett högkvalitativt, koncentrerat tillskott av omega-3."

För ytterligare information, besök www.issfal.org och följ ISSFAL på Facebook och Twitter.

The International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids (ISSFAL) är den mest framstående vetenskapliga organisationen i världen som arbetar enbart med hälsoeffekterna av fett, oljor och lipider i kosten. ISSFAL grundades år 1991 och har idag över 500 medlemmar i mer än 40 länder. Dess medlemmar är forskare, sjukvårdspersonal, utbildare, administratörer, kommunikatörer och andra med intresse för lipider som fleromättade, omega-3- och omega 6-fettsyror.

 

 

SOURCE International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids (ISSFAL)RELATED LINKS

http://www.issfal.org