"Quit Smoking With Barça" vinner prestigefylld utmärkelse från den europeiska lungföreningen

Sep 07, 2013, 14:06 ET from Tonic Life Communications

EUROPEISKA LUFTVÄGSSÄLLSKAPETS ÅRSKONGRESS, BARCELONA, September 7, 2013 /PRNewswire/ --


  • Gemensamt initiativ mellan Europeiska kommissionen och FC Barcelona hedras för att det fått fart på rökstoppen i Europa

Den europeiska lungföreningen (ELF) och det europeiska luftvägssällskapet (ERS) meddelade idag att Europeiska kommissionens och FC Barcelonas program "Quit Smoking With Barça" (http://www.quitsmokingwithbarca.eu) har vunnit ELF:s pris 2013 vid ERS årskongress.

     (Photo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20130907/638296 )

Kampanjen, som har lett till att mer än 70 000 personer över hela Europa anmält sig som ex-rökare, är det första initiativet i sitt slag mellan en större offentlig institution och en världsledande idrottsklubb. Kampanjen har fått mycket beröm från den vetenskapliga och medicinska världen runtom i Europa för att den lyft fram de livslånga fördelarna med att sluta röka.

ELF-priset kommer att delas ut vid öppningsceremonin för ERS årskongress (7-11 september 2013), en tillställning där omkring 20 000 yrkespersoner inom sjukvården samlas och diskuterar de senaste framstegen inom luftvägsmedicin. "Quit Smoking With Barça" har särskilt uppmärksammats för sitt bidrag till att förbättra européernas lunghälsa.

Enligt ELF:s ordförande Monica Fletcher var det ett enhälligt beslut att hedra kampanjen med utmärkelsen. "Det som imponerade mest på oss i den här kampanjen var den unika inställningen att nå ut till folk som inte har lyckats sluta röka tidigare, eller som inte ens försökt sluta. Kampanjen har hjälpt de personerna att sluta för gott, och det är ett betydande framsteg i vår gemensamma kamp för att betona vikten av god lunghälsa."

En viktig orsak till att Europeiska kommissionen och Barça samarbetar är deras gemensamma engagemang för att skydda människors hälsa, säger Paolo Testori Coggi, generaldirektören för hälso- och konsumentfrågor i EU-kommissionen. "Det är en ära för oss att vara här tillsammans med FC Barcelona och ta emot det här priset till "Quit Smoking With Barça"-kampanjen.Jag gläder mig åt att den positiva inverkan vi har gjort genom partnerskapet har uppmärksammats av sjukvården. 70 000 européer har anmält sig till "Quit Smoking With Barça", och nästan 400 000 försöker sluta med hjälp av den större kampanjen "Ex-rökare är ostoppbara" och dess rökstoppsverktyg iCoach.Vi hoppas kunna fortsätta inspirera ännu fler människor att njuta av fördelarna med ett rökfritt liv."

Dr Jordi Monés, chefsläkare i FC Barcelona och den drivande kraften bakom klubbens engagemang i kampanjen, säger: "Vi är förtjusta över att ha kunnat samarbeta med Europeiska kommissionen i en så viktig allmän hälsofråga. Vi är stolta att få stå tillsammans med kommissionen, särskilt här i vår egen stad Barcelona, och ta emot ELF:s pris. Det visar att vårt budskap har uppmärksammats och att våra gemensamma ansträngningar gör positiv skillnad. Vi i Barça tror starkt på vårt motto "mer än en klubb" och vi främjar värdena respekt, hälsa och socialt engagemang. Med programmet "Quit Smoking With Barça" kan vi leva upp till det mottot.

I EU är tobak den främsta orsaken till dödsfall som hade kunnat undvikas, och den står för nästan 700 000 dödsfall varje år.[1] Ett av fyra (26 %) av alla dödsfall p.g.a. cancer i EU orsakas av rökning, och rökningen ansvarar för 85 % av dödsfallen i lungcancer i hela EU.[2]

"Quit Smoking With Barça" lanserades i december 2012, för att bygga vidare på framgången med kommissionens kampanj "Ex-rökare är ostoppbara" (http://www.exsmokers.eu). Genom att få stöd från Barças miljontals fans har detta oöverträffade partnerskap kunnat hjälpa många fler bland Europas 140 miljoner rökare att fimpa för gott.

Information till redaktörer

--------------------------------------------------

1. Europeiska kommissionen. Särskild Eurobarometerundersökning 385/Wave EB77.1 - TNS Opinion & Social, maj 2012.

2. Europeiska kommissionen. Tobacco or Health in the European Union - Past, present and future. The ASPECT Consortium, Europeiska kommissionen, 2004.

"Quit Smoking with Barça" är ett unikt offentligt hälsoprogram som utvecklats av Saatchi & Saatchi i Bryssel (http://www.saatchi.be). Kampanjen är ett gemensamt åtagande mellan FC Barcelona och Europeiska kommissionen om att ta ställning mot rökning och mot de närmare 700 000 dödsfall, som hade kunnat förhindras, som orsakas av tobak i Europa varje år(http://www.quitsmokingwithbarca.eu).

iCoach (http://www.exsmokers.eu) är ett gratis och beprövat digitalt hälsoverktyg som redan hjälper närmare 300 000 personer i Europa i deras strävan att sluta röka för gott. iCoach och FCB iCoach finns också som app för både iPhone och Android (http://www.exsmokers.eu/mobile).

ELF (http://www.europeanlung.org) är en organisation som arbetar för att ge information till patienter om lungsjukdomar och höja den allmänna kunskapen om vikten av god lunghälsa. ERS (http://www.ersnet.org), Europas största branschorganisation för yrkespersoner inom luftvägsområdet, stöder arbete, träning och utbildning för tobaksreglering och rökstoppsaktiviteter i Europa. ELF:s pris delas ut varje år till någon som har bidragit på ett enastående sätt i den mänskliga hälsans tjänst på luftvägsområdet.

SOURCE Tonic Life Communications