Rosti Group förvärvar Bianor i Polen och Rumänien

Jul 08, 2015, 03:00 ET from Rosti Group

MALMÖ, Sverige, July 8, 2015 /PRNewswire/ --

Rosti Group tillkännager idag ingåendet av ett avtal om förvärv av 100 % av aktierna i det holländska bolaget Boog B.V., inklusive dess dotterbolag Bianor i Polen och Rumänien (Bianor). Säljare är Nimbus Investments, ett private equity bolag baserat i Nederländerna och Tyskland. Bianor tillverkar formsprutade plastdetaljer och utför tillhörande produktionstjänster till ledande globala företag (s.k. OEMs) inom sektorerna hushållsmaskiner, elektriska produkter och säkerhetstillbehör.

     (Logo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20150707/232119LOGO )

Bianor grundades år 1997 i Bialystok, nordost om Warszawa, Polen, som ett polskt holländskt joint venture. Bianor har därefter låtit bygga en ny modern fabrik i Bialystok (2012) och etablerat en fabrik i Ploiesti, Rumänien, 60 km utanför Bucharest (2013). Den totala fabriksytan i de båda fabrikerna uppgår till 20 000 m2 och därtill finns ytterligare 12 000 m2 i lagerutrymme. Bianor har mer än 80 stycken formsprutningsmaskiner med mellan 50 och 1 200 ton klämkraft.

Bianor kommer att ingå i Rostis "European Division", som leds av Executive VP och Deputy CEO Barry Coughlan som säger "Vi är mycket glada över förvärvet av Bianor. Detta kommer att öka vår kapacitet och vårt kundunderlag samt stärka vår geografiska position, vilket kommer att ge Rosti möjlighet att stödja ytterligare kunder genom vår globala närvaro. Bianor har en stark företagskultur, en skicklig och dedikerad arbetsstyrka, moderna faciliteter och är omtalat duktiga på innovationer och kontinuerliga förbättringar. Allt detta kompletterar Rostis arbetsmetod "the Rosti Way" på ett utmärkt sätt".

Edwin Puijpe på Nimbus Investments, ett investmentbolag med kontor i Nederländerna och Tyskland, tillägger "Tillsammans med den lokala ledningen har vi arbetat hårt under de senaste åtta åren för att ta Bianor dit där det är idag. Under denna period har vi investerat i två helt nya fabriker. Kundbasen har ökat från tre till mer än femton OEM-kunder som alla är ledande inom sina respektive branscher. Vi är mycket stolta över vad vi har åstadkommit genom den dedikerade ledningen och arbetskraften som vi även vill tacka. Vi är övertygade om att Bianor kommer fortsätta att växa och utvecklas under Rostis ledning".

Börje Vernet, CEO på Rosti Group, framför "Efter att ha uppnått vår målsättning för 2014 av en omsättning på 400 MEUR, vilket motsvarar en fördubblad försäljning sedan 2011, är vi nu fokuserade på att nå våra nya finansiella mål, inklusive att ha en omsättning på 900 MEUR i slutet på detta årtionde. Förvärvet av Bianor är ett viktigt och strategiskt steg i denna plan och ger Rosti tillgång till ett antal nya marknadsledande OEM-företag. Med anläggningar i Storbritannien, Tyskland, Sverige, Polen och Turkiet - samt efter förvärvet av Bianor - även i Rumänien, har Rosti en mycket bra täckning i Europa, och våra framgångsrika verksamheter i Kina och Malaysia kompletterar geografiskt på ett bra sätt. Med vårt fokus på kundnytta och vår ständiga strävan att överträffa våra kunders förväntningar, tillsammans med våra målinriktade investeringsplaner, är vi övertygade om att vi kan fortsätta att ge våra kunder service på ett professionellt sätt".

Förvärvet, som är villkorat av godkännande från konkurrensmyndighet i Polen (Polish Office for Competition and Consumer Protection), förväntas fullbordas under tredje kvartalet 2015.

Rosti Group är en global plastkoncern för formsprutad plast och underleverantör till bilindustrin och förpackningsindustrin samt inom sektorerna konsument & hushållsprodukter, affärsmaskiner och medicinsk utrustning. Rosti har totalt tio anläggningar i Storbritannien, Sverige, Tyskland, Polen, Turkiet, Kina och Malaysia och är certifierade enligt bl.a. ISO9000/1/2, ISO 13485, TS16949, FDA/IMS, BRC/IoP, ISO 14001, OSHAS 18001 (H, S+E), med en omsättning på 450 MEUR och 3 400 anställda. Rosti har mer än 550 formsprutningsmaskiner med mellan 25 och 2 700 ton i klämkraft. Rosti ägs av det svenska investmentbolaget Nordstjernan. För mer information, vänligen se http://www.rosti.com och http://www.nordstjernan.se.

Nimbus är ett investmentbolag som investerar i och aktivt stöder sina dotterbolag med att förverkliga förbättringspotential. Nimbus äger en majoritetsandel i cirka trettio bolag i nordvästra Europa med en samlad omsättning på mer än 1,5 miljarder EUR. För mer information, vänligen se http://www.nimbus.com

SOURCE Rosti Group