Georges Gemayel vald till ordförande för OxThera

Feb 13, 2014, 03:00 ET from OxThera

STOCKHOLM, February 13, 2014 /PRNewswire/ --

OxThera AB, ett Stockholmsbaserat biofarmaceutiskt bolag, meddelar idag att Dr Georges Gemayel har valts till styrelseordförande i bolaget.

"Jag är mycket glad att bli en del av styrelsen för Oxthera" säger Dr Gemayel.  "Primär Hyperoxaluri är en förödande sjukdom och Oxabact® har god möjlighet att bli den första terapin som blir godkänd för behandling av den. Jag ser fram emot att samarbeta med Elisabeth Lindner och hennes team för att denna terapi ska nå patienterna så fort som möjligt", fortsätter Dr Gemayel.

Dr. Gemayels erfarenhet inkluderar positioner som Executive Chairman för FoldRx Pharmaceuticals, Inc., som President, Chief Executive Officer och Director för Altus Pharmaceuticals Inc. och som Executive Vice President för Genzyme Corporation. Dr. Gemayel erhöll sin magisterexamen i farmaci från St. Joseph University i Beirut, Libanon, och sin Ph.D. i farmakologi från Paris-Sud Universite. Dr. Gemayel är också styrelseordförande för Vascular Magnetics, Inc. och Epitherapeutics och är ledamot av styrelsen för Orphazyme ApS, NPS Pharmaceuticals och Prosensa. Han är också ledamot av International Institute of New England.

OxThera genomför för närvarande en placebo-kontrollerad klinisk studie med Oxabact® i patienter med Primarär Hyperoxaluri på sju kliniker i tre länder. Resultatet väntas efter sommaren i år. Oxabact® är en oral produkt bestående av högkoncentrerade frystorkade levande bakterier (Oxalobacter formigenes), som administreras i kapslar.

Primär Hyperoxaluri (PH) är en ovanlig autosomal recessiv sjukdom, som leder till markant förhöjda halter av endogent oxalat i plasma och urin. Höga nivåer av urinoxalat ger njurskador, inkluderande förkalkning av njuren. Om sjukdomen inte behandlas, kan den leda till njurkollaps och förtida död.

OxThera har egna rättigheter för farmaceutiska preparationer och deras användning för behandling av hyperoxaluri. Oxabact® har särläkemedelsstatus i EU och USA för behandling av PH.

http://www.oxthera.com

Om OxThera

OxThera innehar globala rättigheter för beredningar samt dessas användning för behandling av hyperoxaluri. OxThera har två produkter under utveckling: Oxabact® för behandling av Primär Hyperoxaluri, och Oxazyme®, ett oxalatdekarboxylas, för behandling av oxalatmalabsorption och njurkollaps vid enterisk hyperoxaluri.

För ytterligare information, kontakta

Elisabeth Lindner, VD OxThera AB, Telefon +46-8-660-0223


 

SOURCE OxThera