Island bjuder in världen på middag för att fira lanseringen av Eldhús - Island's Little House of Food

Feb 29, 2012, 04:19 ET from Inspired By Iceland

LONDON, February 29, 2012 /PRNewswire/ --

Island bjuder in turister att delta i en kulinarisk resa på tolv dagar i Eldhús: Iceland's Little House of Food. Resan startar i Reykjavik och fortsätter genom svart sand och snötäckta glaciärer alltmedan man hyllar och njuter av Islands bästa mat.

(Foto: http://www.newscom.com/cgi-bin/prnh/20120229/515313 )

Kocken Tom Sellers (känd från Noma) kommer att vara en av Eldhús chefskockar. Han åtföljs av sin huvudkypare Heimir och andra islänningar på det här exklusiva äventyret där man endast serverar sex gäster per kväll.

I oktober 2011 blev Island det första landet i världen där befolkningen öppnade upp sina dörrar för att bjuda in turister på en unik isländsk upplevelse. Efter ett nationellt upprop av presidenten Ólafur Ragnar Grímsson lade hundratals islänningar upp sina individuella inbjudningar på webbplatsen inspiredbyIceland.com.

Turisterna var genast med på noterna och flockades till ön för att delta i de spännande upplevelserna. En smak av det isländska köket var ett otroligt populärt erbjudande och presidenten bjöd själv in turister att festa på isländska pannkakor tillsammans med honom och hans fru Dorrit.

Island spinner nu vidare på den populära gastronomin och planerar att göra sig ett namn som ett inspirerande resmål för matälskande turister genom att erbjuda besökare en unik matupplevelse. Eldhús: The Little House of Food, som man byggt från grunden, kommer att resa till Islands mest avlägsna och extrema områden för att leta upp det bästa av vad landet har att erbjuda i matväg.

Vagnen Eldhús, vilket betyder "kök" på isländska, är utformad för att symbolisera traditionell isländsk charm. Den är utsmyckad med gammaldags torvtak och i den lilla mysiga matsalen (2 x 4,3 meter) finns ett enda bord med plats för sex gäster. Vagnens alldeles egna isländska butler, Heimir, följer med på dess färd och välkomnar nya gäster varje dag.

Eldhús lanseras för offentligheten den 7 mars, 2012 och det är det sista projektet från Inspired by Iceland. Det riktar sig till matälskande turister - speciellt de som ännu inte upptäckt hur mycket isländsk gastronomi har utvecklats de senaste åren.

Turister bjuds in att njuta av den exklusiva upplevelsen via Inspired by Icelands webbplats (inspiredbyiceland.com) från klockan 14:00 idag.

Den annalkande matresan har redan inspirerat f.d. Noma-kocken Tom Sellers som kommer att vara i Island för att medverka i lanseringen av Eldhús.  Han kommer att följa vagnens resa för att ta med sig isländsk inspiration hem till sin egen restaurang i London som snart ska öppna.  

"Jag fängslas alltmer av det isländska köket. Islänningarna älskar sin mat men vi hör inte så mycket om den utanför Island. Det är ett kreativt land och genom att vara kreativa med mat ser man intressanta mattrender växa fram. Traditionella delikatesser är fortfarande viktiga för Islands matkultur men köket håller på att utvecklas mot det moderna. De har tillgång till några av de färskaste ingredienserna i världen och maten är helt enkelt fantastisk. Islänningarna bör vara stolta över sitt kök och visa världen vad de kan," säger Tom.

Den isländska befolkningen kommer också att uppmuntras att öppna sina kök för turister och bjuda in dem på matupplevelser som en del av Inspired By Icelands inbjudningsprogram.  

"Under hösten 2011 öppnade vi våra dörrar för turister och delade med oss av unika upplevelser som man inte hittar någon annanstans i världen. Med Eldhús och våra egna kök har vi nu en underbar möjlighet att göra detta igen och dela med oss av vår allt mer spännande matkultur och alla dess delikatesser," säger Inga Hlín Pálsdóttir, marknadsföringschef på Promote Iceland.

Meddelande till redaktörerna

Kampanjen Inspired by Iceland är en "public private act" mellan den isländska staten, Reykjavik stad, Icelandair, Iceland Express, ISAVIA, Resebranschens förbund och Förbundet för handel och tjänster. Ungefär 130 företag medverkar. Promote Iceland har utvecklat och verkställer kampanjen.

Kontakt:

Inspired By Iceland http://www.inspiredbyiceland.com
Promote Iceland http://www.promoteiceland.is
Islenska http://www.islenska.is
The Brooklyn Brothers http://www.thebrooklynbrothers.com

För mer information, kontakta Laura Wood på The Brooklyn Brothers på +44-207-734-3007 eller e-posta laurawood@thebrooklynbrotherspr.com  eller katiehancock@thebrooklynbrotherspr.com


SOURCE Inspired By Iceland