Nätdiskussioner triggar namndebatt om Island

Sep 12, 2012, 04:00 ET from Inspired by Iceland

REYKJAVIK, Island, September 12, 2012 /PRNewswire/ --

Landet välkomnar namnförslag som bättre beskriver ön efter diskussioner på Facebook och Twitter

Island tillkännagav idag att man tar emot förslag på ett alternativt namn efter omfattande diskussioner på de sociala medieplattformerna Facebook och Twitter.

     (Photo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20120912/559766 )

I augusti 2012 ställde kampanjen Inspired By Iceland en enkel fråga till folket: Vilket namn skulle du vid första anblick ge Island? 
_ _ _ _ -land? På bara tre veckor hade över 10,000 svarat. Många av dem som bidrog med nya namn tyckte att namnet Island inte var representativt och att ett annat namn bättre skulle återspegla landet.

Inga HlínPálsdóttir, ansvarig för marknadsföring  på Visit Iceland och Promote Iceland kommenterar: "I takt med att Island ökar i popularitet får vi alltfler besökare och en ständigt växande skara fans på nätet. När så många människor delar med sig av positiva berättelser tycker vi att det är viktigt att lyssna och ge svar till så många som möjligt av våra trogna fans.

Så vi välkomnar och belönar namndiskussionen och bjuder in människor till vår webbplats för att berätta vilket namn de tycker bättre skulle beskriva vårt land. Några av namnförslagen kommer att synas på marknadsföringsmaterial och webbplatser."

Det enkla inlägget med frågan "Vilket namn skulle du vid första anblick ge Island? _ _ _ _-land?" har fått en sådan oöverträffad respons att Inspired by Iceland nu funderar på att ta med nya namnförslag i en reklamkampanj för att marknadsföra ön. Inspired by Iceland har också lovat att lägga till en särskild namnsdag i sin kalender för att fira det vinnande förslaget och alla andra namn som har föreslagits - "en dag som vi firar allt som världen älskar mest med Island". Det föreslogs också att den som kommer på det mest passande och beskrivande namnet själv skulle belönas med en hederstitel och en del av (Is)-land som sin egen.

Florian Thomasson Manheim, Tyskland

"Det har allt från natur till nattliv. Från stränder till berg. Från eld till is. Förresten, nämnde jag att himlen aldrig tar slut? Island är mitt Oändligahimmelsland"

Visit Iceland-teamet blev så imponerade av Florians berättelse att han kommer att figurera på en av affischerna i årets kampanj.

En monter där man kan komma med namnförslag har satts upp på Keflavik flygplats, där besökare aktivt uppmuntras att berätta vad Island betyder för dem, med namn och allt. En alldeles ny namnsida finns nu på webbplatsen http://www.inspiredbyiceland.com.Där kan man se de populäraste bidragen,de senaste videoklippen och bilderna från kampanjen. Samtalet kommer också att kunna följas på Inspired by IcelandsFacebook- och Twitter-sidor.

Diskussioner kring Islands namn är inget nytt. Det har faktiskt under många år varit ett stående skämt att Island och Grönland egentligen fick varandras namn.

Historian bakom Islands namn

Island har haft många olika namn-Snæland (Snöland), Garðarshólmi (uppkallat efter GardarSvavarsson), Eylenda (Island). Det var en norsk viking vid namn Hrafna-Flóki, eller Raven-Flóki, som gav landet ett namn som bestod.

När han fick höra talas om ett nytt land gav sig Flóki ut över haven i sällskap med tre korparsom skulle hjälpa honom att hitta landet. De två första av hans fåglar misslyckades, men den sista flög iväg västerut och kom inte tillbaka. Detta bekräftade för Flóki att där måste finnas land.

När han hade upptäckt ön slog Flóki läger under den heta sommarsolen och där stannade han tills den kalla vintern kom. Då beslöt Flóki att vandra upp för det högsta berget han såg för att få en känsla för landet och vänta på varmare väder. Det var där uppifrån han fick syn på en stor fjord med drivis som fick honom att bestämma sig för namnet "Island".

Information till redaktörer

Kampanjen är en gemensam akt mellan Islands regering, Reykjavik stad, Icelandair, reseindustrin och förbundet för handel och tjänster, och den kallas för Inspired by Iceland. Omkring 130 företag är inblandade. PromoteIceland har utvecklat och driver kampanjen.

Kontakt::

Inspired By Iceland http://www.inspiredbyiceland.com

Promote Iceland http://www.promoteiceland.is

Islenskahttp://www.islenska.is

The Brooklyn Brothers http://www.thebrooklynbrothers.com

SOURCE Inspired by Iceland