Sam Francis: Works from the 1950s on Paper and Canvas

Nov 07, 2012, 03:00 ET from Gallery Delaive

AMSTERDAM, November 7, 2012 /PRNewswire/ --

- 3 november - 15 december, 2012

Gallery Delaive presenteert met trots Sam Francis: Works from the 1950s on paper and canvas. De carrière van Sam Francis (1923-1994) omvat ruim 50 jaar en een indrukwekkende hoeveelheid schilderijen, tekeningen en prenten. Beinvloed door het Abstract Expressionisme en de werken van Clyfford Still en Jackson Pollock, ontwikkelde Francis een unieke stijl gekenmerkt door zijn gevoeligheid voor licht en het gebruik van ruimte waarbinnen krachtige kleuren vrij kunnen circuleren. De tentoonstelling laat een selectie van werken zien op zowel papier als canvas uit Francis zijn Europese decennium in de jaren '50, centraal binnen de ontwikkeling van Francis zijn kenmerkende stijl.

     (Photo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20121107/573548 )

Sam Francis, vol verlangen zichzelf onder te kunnen dompelen in de Europese kunst scène, verhuist naar Parijs in de zomer van 1950 na het behalen van zijn Master of Arts aan de Universiteit van Californië. In Parijs ontmoet hij Jean-Paul Riopelle die een grote invloed heeft op zijn werk en zoekt hij het gezelschap van Amerikaanse schilders als Al Held, Ruth Francken en Norman Bluhm. In 1952 krijgt Francis zijn eerste tentoonstelling, in de Galerie du Dragon. Na het succes van deze show wordt Francis uitgenodigd deel te nemen aan de belangrijke shows "Signifiants de l'informel (1952) en "Un art Autre" (1953). De omvang van zijn schilderijen neemt toe, terwijl hij gebruik blijft maken van witte ruimtes. Hij wordt geassocieerd met het Tachisme en studie van Monets Waterlelies heeft een diepe invloed op zijn werk. Van een gedempt pallet van grijs en wittinten keert hij terug naar de kwaliteit van licht en kleur.

Na vijf jaar in Parijs heeft Sam Francis succesvolle shows door heel Europa, die hem internationale erkenning opleveren. Nadat hij in 1956 deel uitmaakt van de tentoonstelling "Twelve Americans" in het Museum of Modern Art, noemt Time magazine hem " the hottest young painter in Paris". Francis maakt monotypes, grote olieverf schilderijen bespat met lichte, contrasterende kleuren en kleine, intieme werken op papier. Francis hield van werken op papier; de eigenschappen van papier gaven hem de kans de potentie van kleur volledig te benutten. Tijdens zijn periode in Europa voerde hij ook een aantal grote, monumentale muurschilderingen uit voor de Kunsthalle (Basel) in 1956-8 en voor de Chase Manhattan Bank (New York) in 1959.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gallery Delaive op +31-20-6221295 of info@delaive.com


SOURCE Gallery Delaive