Santiago Calatravas Turning Torso erhåller den prestigefyllda utmärkelsen 10 Year Award från Council on Tall Buildings and Urban Habitat

Aug 17, 2015, 02:00 ET from Santiago Calatrava

NEW YORK och ZÜRICH, August 17, 2015 /PRNewswire/ --

10 år efter att Calatravas banbrytande 57 våningar höga skyskrapa invigdes i Malmö premierar CTBUH Turning Torso för dess innovativa bidrag till den urbana designen världen över. 

Som en avbild av en människa roterar Turning Torso 90 grader på sin väg mot himlen, likt en överkropp som vrider sig runt sin ryggrad. 

Den internationella organisationen Council on Tall Building and Urban Habitat (CTBUH) har tilldelat Santiago Calatravas byggnad Turning Torso den prestigefyllda utmärkelsen "10 Year Award". HSB Malmö gav Calatrava uppdraget att designa tornet, som stod färdigt år 2005, i sin strävan att förvandla ett allt mer förfallet industriområde till en ny stadsdel fylld med bostäder, kontor, kultur och underhållning. Den internationella utmärkelsen framhäver Turning Torsos värde, bidrag till stadens kulturella och urbana atmosfär, roll för samhället samt tekniska utveckling tio år efter öppnandet.

     (Photo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20150816/258722 )

"Denna ovanliga byggnad är ikonisk, hänförande och inspirerande och har gjort ett djupt avtryck inom branschen och dessutom blivit en unik symbol för Malmö. . . Sedan projektet inleddes för 15 år sedan har arkitekter världen över inspirerats av det," menar Vincent Tse, styrelsemedlem i CTBUH, jurymedlem i CTBUH Technical Awards samt VD för Parsons Brinckerhoff, Building MEP, i Kina. "Idag finns det fler än 30 torn som vrider sig uppåt. . . . Om man ser tillbaka på det senaste decenniets innovationer är det få som har gjort ett så stort och hållbart avtryck som Turning Torso."

Turning Torso är den första skyskrapan i världen som vrider sig. Den är över 190 meter hög och har 57 våningar, vilket även gör den till en av Europas högsta byggnader. Turning Torso var Calatravas första höghus och arkitekten fick sin inspiration av sin vita marmorskulptur, som påminner om en mänsklig kropp och där flera delar vrider sig runt en vertikal axel som en människas överkropp runt ryggraden. Byggnaden består av nio femsidiga sektioner som vrider sig 90 grader i takt med att byggnaden sträcker sig uppåt och på så sätt skapar en svängd form. Ett yttre skelett av stål som påminner om en ryggrad som vrider sig uppåt tillsammans med strukturen kopplar samman dessa sektioner. De två lägre sektionerna av byggnaden rymmer kontor, medan de övre sju delarna rymmer totalt 147 bostäder med en till fem lägenheter på varje våningsplan.

I sin motivering tog CTBUH även upp Turning Torsos banbrytande hållbara design och tillämpningen av hållbara branschstandarder långt före sin tid. Hundra procent av den energi som byggnaden förbrukar kommer från förnybara energikällor, bland annat geotermisk energi, vatten-, sol- och vindkraft. Varje enhet har separata elmätare vilket gör att hyresgästerna kan fatta mer välgrundade beslut rörande sin egen energiförbrukning. Dessutom har varje enhet separata kärl för bioavfall, som sedan genom ett rörsystem förs till kommunens biogasanläggning och där omvandlas till energi.

Utmärkelsen kommer att presenteras den 12 november vid CTBUH:s 14:e Annual Awards Symposium på Crown Hall i Chicago - ett landmärke designat av Ludwig Mies van der Rohe för Illinois tekniska institut och arkitekturskola. Tidigare vinnare av 10 Year Award är bland andra posttornet i tyska Bonn år 2014 och 30 St Mary Axe i London år 2013.

Projektet kommer att ingå i boken Best Tall Buildings, som publiceras i samarbete med Images Publishing och ges ut världen över varje år.

Om CTBUH 

CTBUH är en icke vinstdrivande organisation som sammanför branschfolk världen över som arbetar med att skapa, formge, tillverka och driva framtidens höga byggnader och städer. Organisationen med säte vid tekniska institutet i Illinois grundades år 1969 och arbetar för att förbättra kunskapsutbytet om höga byggnader världen över. Organisationen har ett kontor på Tongji-universitetet i Shanghai (Asien) samt ett forskningskontor på universitetet i Venedig. CTBUH har fått uppdraget att ta fram internationella standarder för att mäta höjden på stora byggnader. Dessutom är organisationen ansvarig för att dela ut utmärkelser till "världens högsta byggnad."  

Om Santiago Calatrava 

Santiago Calatrava är en schweizisk-spansk arkitekt, ingenjör och skulptör. Efter slutförda studier vid ETH Zürich öppnade Calatrava år 1981 sitt arkitekturkontor i Zürich, där han fortfarande har sitt huvudkontor. Idag har Calatrava även kontor i New York och Doha. De senaste av hans många internationella arkitekturprojekt är bland andra den pågående transporthubben i World Trade Center, St Nicholas-kyrkan i New York, samt Margaret McDermott-bron i Dallas, Texas. Hans senaste skulpturer visas längs Park Avenue mellan 52:a och 55:e gatan i New York City fram till mitten av november 2015. 

Kontakt:

Juerg Wildberger
Hirzel.Neef.Schmid.Konsulenten
juerg.wildberger@konsulenten.ch
+41-43-344-42-42

SOURCE Santiago Calatrava