Affärslivets aktörer har mycket att lära av hajars beteende, enligt ny bok

Apr 02, 2012, 03:47 ET from www.sharkonomics.com

STOCKHOLM, April 2, 2012 /PRNewswire/ --

Hajar är inte bara naturens mest fruktade rovdjur, de är också strategiska och effektiva, egenskaper som kan vara till nytta även i affärslivet, enligt författaren och bloggaren Stefan Engeseth. I sin nya bok Sharkonomics,  beskriver han hur även mindre företag, genom att ta lärdom av hajars beteenden, kan lyckas ta marknadsandelar från sina betydligt större konkurrenter.

- Att studera hajars beteenden ger många nyttiga insikter. Naturen är mycket smartare än såväl Stanford och Harvard som Ericsson och Apple. Trots allt har hajar utvecklats i över 420 miljoner år och de är fortfarande dominanta i sitt territorium, säger författaren Stefan Engeseth.

Genom att studera hajens beteendemönster, instinkter och karaktärsdrag - till exempel att jaga i flock och att hitta den döda vinkeln - har Engeseth i boken utvecklat ett antal affärsstrategier som kan vara användbara för företag som, oberoende av storlek, vill utmana sina konkurrenter. Men Sharkonomics handlar inte bara om attack, utan tar även upp strategier för hur företag kan försvara sig mot angrepp.

- I naturen måste hajarna förflytta sig för att överleva, men i affärsvärlden har ofta storföretagen fastnat i sin egen historia och det finns en risk att de blir hajmat. Hajar producerar inte PowerPoints i tid och otid, de tar i stället en rejäl tugga av sitt byte, säger Engeseth.

När Engeseth gjorde research för boken intervjuade han flera internationellt erkända hajexperter som bland annat Michael "Sharkman" Rutzen och Chris Fallows. Han reste till Sydafrika för att träffa hajexperter på plats och få möjlighet att dyka och studera hajar i deras naturliga miljö.

Om författaren

Stefan Engeseth är en av Europas mest kreativa affärsutvecklare, och han föreläser över hela världen. Sharkonomics är hans fjärde bok. Tidigare titlar: Detective Marketing; One - A Consumer Revolution for Business; The Fall of PR & the Rise of Advertising. Stefan Engeseth driver även bloggen detectivemarketing.com.

Om boken

Titel: Sharkonomics: How to Attack Market Leaders
ISBN: 9814346349
Format: Pocket, 14 cm x 22 cm, antal sidor 175
Ges ut: April 2012
Förlag: Marshall Cavendish, http://www.marshallcavendish.com
Språk: Engelska
Säljställen: I Sverige hos välsorterade bokhandlare och på nätet hos alibris.se och bokus.com
Pris: Cirka 150 kronor

Mer information

För bokomslag, hajbilder och författarbilder, se http://www.detectivemarketing.com/pressrum/.

För intervjuer med hajexperter samt utlåtanden om boken från Professor Philip Kotler, Brian Solis, m fl. se http://www.sharkonomics.com.

Kontakt

Stefan Engeseth, e-post stefan@sharkonomics.com,  tel. +46-(0)704-44-33-54


SOURCE www.sharkonomics.com