Bröd och bakverk blir snart nya dagliga D-vitaminkällor inom EU

Jan 22, 2014, 03:00 ET from LALLEMAND INC.

MONTREAL, January 22, 2014 /PRNewswire/ --


Detta kan bidra till att minska D-vitaminbristen

De Danske Gaerfabrikker, en del av Lallemand-gruppen, är glada över att kunna meddela att Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) har uttalat sig positivt om användningen av D2-vitaminrik bagerijäst (Saccharomyces cerevisiae) i bröd, bullar, konditorivaror och kosttillskott. Bröd och andra jästsyrade bageriprodukter som bakas med Lallemands bagerijäst - världens första D-vitaminrika bagerijäst - blir nya dagliga D-vitaminkällor.

     (Photo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20140121/663789-a )

     (Logo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20140121/663789-b )

 

Prof. Dr Christel Lamberg-Allardt som arbetar på institutionen för livsmedels- och miljövetenskap vid Helsingfors Universitet, samt är ordförande i utskottet för systematisk översyn av D-vitamin för de nordiska näringsrekommendationerna säger: "I de nordiska länderna, där nästan inget D-vitamin överhuvudtaget bildas i huden under vintern, krävs ett extra tillskott för att undvika brist. För att garantera att en acceptabel D-vitaminnivå upprätthålls och för att minska den säsongsmässiga nedgången i D-vitamin, ökade nyligen de nordiska näringsrekommendationerna för D-vitamin för åldersgruppen 2-74 år från 7,5 mikrogram till 10 mikrogram per dag, och för personer som är 75 år eller äldre till 20 mikrogram per dag. För att uppnå detta rekommenderade intag på befolkningsnivå behövs nya D-vitaminkällor. Bröd skulle kunna vara ett sätt att öka D-vitaminintaget och bekämpa D-vitaminbristen".

Jean Chagnon, VD och koncernchef på Lallemand Inc. säger: "Eftersom många européer inte får sitt D-vitaminbehov tillgodosett och nya kostkällor behövs, innebär EFSA:s utvärdering ett gyllene tillfälle för bageriindustrin att erbjuda en lösning på problemet. Lallemand bagerijäst är en vegetabilisk och naturlig källa till D-vitamin, vilket innebär att bagare på ett enkelt och effektivt sätt kan öka D-vitamininnehållet i sina bakverk och, i synnerhet, i sina bröd. Att göra majoriteten av det bröd som tillverkas i Europa till "en daglig källa" till D-vitamin kommer att få en positiv effekt på intaget av detta viktiga, naturliga näringsämne".

Lallemands D-vitaminrika bagerijäst (färsk jäst i flytande och fast form, samt torrjäst) beräknas finnas tillgängligt i Europa i slutet av det andra kvartalet 2014.

För att läsa mer om studien "Lallemand VitaD baker's yeast is as bioavailable as a vitamin D supplement", besök http://vitamind.lallemand.com/study-shows-bread-made-with-lallemand-vitad-bakers-yeast-is-as-bioavailable-as-a-vitamin-d-supplement/

För EFSA:s publikation, se: http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3520.htm

Lallemand i Danmark, Nicolai Jensen, +45-22106854. njensen@lallemand.com

Lallemand Inc. är ett privatägt kanadensiskt företag som har specialiserat sig på forskning, utveckling, produktion, marknadsföring och distribution av jäst och bakterier. Lallemand har över 2 500 anställda i över 30 länder utspridda på samtliga kontinenter. De Danske Gaerfabrikker är en affärsenhet inom Lallemand, som under varumärket Malteserkors har etablerat sig som ledande leverantör av jäst- och bakningslösningar till bageri- och dagligvaruhandeln i Skandinavien. Mer information finns på http://www.danskgaer.dk, http://www.lallemand.com och vitamind.lallemand.com.


SOURCE LALLEMAND INC.