Ryska turister allt viktigare för hotellen

Nov 26, 2013, 07:51 ET from Hotels.com

LONDON, November 26, 2013 /PRNewswire/ --

Hotell världen över ser en ökning av antalet ryska turister med nästan femtio procent under det senaste året. En växande medelklass har gjort Ryssland till världens femte största resemarknad som förväntas växa ännu mer de närmaste åren visar rapporten Russian International Travel Monitor från Hotels.com.

     (Logo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20120628/540164 )

Över tvåtusen hotellägare har tillfrågats i rapporten om ryska turisters resvanor och 49 procent av hotellägarna har sett en ökning av antalet gäster från Ryssland det senaste året.

Av dem var det hela 54 procent som sett att bokningarna ökat med tio procent. En bred majoritet av hotellägarna, hela 92 procent, är övertygade att antalet ryska gäster kommer öka under de närmaste tre åren.

Ryssland är nu, efter Kina, den marknad för utlandsresor som växer mest och som 2012 gick upp med 32 procent, en fördubbling sedan 2005. Förra året spenderade ryska turister 43 miljarder dollar på utlandsresor, vilket gör Ryssland till den femte största marknaden för utlandsresor enligt World Tourism Organization[1].

  • Det är främst den nya medelklassen i Ryssland som driver på utvecklingen. 2020 förväntas medelklassen utgöra 86 procent av befolkningen med möjlighet att spendera hela 1,3 triljoner dollar[2] totalt, säger Johan Svanström, President på Hotels.com.  

I takt med att medelklassen växer ökar också antalet utlandsresor. Under 2012 gjorde ryssarna 35,7 miljoner utlandsresor, jämfört med bara 7,7 miljoner 2006[3]. Marknaden för utlandsresor förväntas växa med 7,4 procent per år fram till 2017.

Russian International Travel Monitor har kartlagt hur hotell tillmötesgår de behov och krav som de alltmer ressugna ryssarna har. 43 procent av hotellen uppger att ryska gäster spenderar mer på sina resor nu än tidigare. Språkkunskaperna har även förbättrats vilket gör att fler ryska turister vågar resa på egen hand enligt rapporten. Hälften av de ryska turisterna bokar även sina övernattningar online medan 32 procent väljer att boka via en resebyrå.  

När det gäller förbättringar på hotellen uppger två av tio hotellägare att de erbjuder informationsmaterial på ryska och 15 procent säger att de kommer erbjuda detta i framtiden. 11 procent av hotellen säger också att de har planer på att servera rysk mat.  

1 World Tourism Organisation, April 2013: http://dtxtq4w60xqpw.cloudfront.net/sites/all/files/pdf/tsen_0.pdf

2 Nielsen, mars 2013: http://www.nielsen.com/us/en/newswire/2013/a-rising-middle-class-will-fuel-growth-in-russia.html

3 European Travel Commission: European Tourism 2013: Trends and Prospects

Hotels.com tillfrågade 2 500 hotellägare från 37 länder som underlag för RITM. Ladda ner rapporten i sin helhet på: http://press.hotels.com/en-gb/

Hotels.com är en ledande online bokningssajt för hotell med mer än 240 000 hotell från internationella kedjor och all-inclusive resorts till lokala favoriter och bed & breakfasts - tillsammans med all information som krävs för att boka den perfekta vistelsen. Hotels.com har fördel av ett av de största hotellteamen i branschen, som förhandlar sig till de bästa priserna för kunderna, erbjuder återkommandet reor, specialerbjudanden och kampanjer. Nyhetsbrevet ger kunderna information om exklusiva erbjudanden och påminnelser om kommande reor. På sajten finns 7 miljoner recensioner från hotellgäster som verkligen har bott på hotellen, vilket kan vara till stor hjälp vid bokning av hotellrum. Genom att använda det branschledande lojalitetsprogrammet Welcome Rewards kan kunderna få en extra natt efter tio samlade nätter på mer än 85 000 hotell. Om en kund kan hitta samma hotell till ett lägre pris (vid betalning i förväg) matchar Hotels.com erbjudandet. Resenärer kan boka online eller kontakta det svenska kundcentret på 0771 59 30 59. Special-appar för mobiltelefoner och surfplattor kan laddas ner på www.hotels.com/deals/mobile_app/ och gör det möjligt för kunder att boka på resande fot och ta del av 20 000 sista minuten-erbjudanden. De senaste åtta åren har Hotels.com publicerat, två gånger om året, en prisbelönt rapport om trender inom internationella hotellpriser vid namn Hotel Price Index. Den ges ut i specialversioner för 31 länder http://sv.hotels.com/press/hotellprisindex.html. Följ Hotels.com på Facebook, Twitter och Youtube. Hotels.com är en del av Expedia Inc, världens största reseföretag online med en omfattande portfolio som innehåller några av världens mest välkända varumärken.

För mer information vänligen kontakta:
Joakim Johansson, joakim.johansson@jmw.se +46-(0)8-5348 0752
Ina Zackari-Näär, ina.zackari-naar@jmw.se +46-(0)8-5348 0756
Yvonne Bonanati, ybonanati@expedia.com, +44-207-019-2815


SOURCE Hotels.com