Tobaksfria dagen 2013: Viktig milstolpe för Europeiska kommissionens kampanj "Ex-rökare är ostoppbara"

May 30, 2013, 19:01 ET from Ex-smokers are Unstoppable

BRYSSEL, May 31, 2013 /PRNewswire/ --

  • 380 000 européer har registrerat sig för att sluta röka med iCoach
  • 37 % av dessa beskriver sig själva som före detta rökare efter 3 månader[1]

Lagom till Tobaksfria dagen 2013 meddelar EU-kommissionen att sedan kampanjens start 2011 har mer än 380 000 européer anmält sig till rökavvänjningsinitiativet "Ex-rökare är ostoppbara", ett viktigt steg mot målet att hjälpa en halv miljon människor att sluta röka före utgången av 2013.

EU-kommissionären med ansvar för hälso- och konsumentfrågor Tonio Borg säger: "Jag är mycket nöjd med att kampanjen "Ex-rökare är ostoppbara" har rönt så stora framgångar, vilket framgår av siffrorna som redovisas idag. Att belysa ex-rökarnas inspirerande resultat och fokusera på fördelarna med att sluta röka, som bättre hälsa och mer pengar, är något som verkligen tilltalar folk. På Tobaksfria dagen skulle jag vilja gratulera alla rökare som gör en insats för att sluta."

Många rökare i EU använder iCoach som hjälp för att sluta röka. iCoach är kampanjens gratis digitala hälsoverktyg, som ger personligt stöd till den som vill sluta röka via e-post och en mobilapp på alla de 22 officiella EU-språken. Andelen personer som rapporteras ha slutat röka efter att ha anmält sig till iCoach är 37 %[1], vilket alltså är den andel av deltagare i programmet som beskriver sig själva som icke-rökare efter 3 månader.

En annan stor framgång för Europeiska kommissionen i arbetet för ett rökfritt Europa är initiativet "Quit Smoking with Barca" (Sluta röka med Barca), som startade i december 2012. Det har lockat mer än 72 000 fotbollsfans att sluta röka med stöd av FC Barcelonas spelare, tränare och personal. Målet är att nå 99 000 fans via "Quit Smoking with Barca"-programmet, vilket motsvarar att klubbens arena Camp Nou skulle fyllas med ex-rökare.

"Ex-rökare är ostoppbara"-evenemang äger också rum över hela Europa för att sammanfalla med årets aktiviteter under Tobaksfria dagen.

Tobaksfria dagen är tänkt att dra global uppmärksamhet till de hälsorisker som är förknippade med användningen av tobak och förespråka en effektiv politik för att minska tobakskonsumtionen. Runt om i världen dödar tobak nästan sex miljoner människor varje år[2], varav 600 000 är icke-rökare som dör av att andas in miljötobaksrök[2]. Enbart i Europa orsakar tobak 700 000 dödsfall varje år[2].

1. Data från arkiven, april 2013.

2. Europeiska kommissionen. Särskild Eurobarometer 385 / omgång EB77.1 - TNS Opinion & Social, maj 2012.


Ytterligare information:
"Ex-rökare är ostoppbara"-kampanjens webbplats:
http://www.exsmokers.eu/
Europeiska kommissionens webbplats för folkhälsa
http://ec.europa.eu/health-eu/
Europeiska kommissionens webbplats för folkhälsa: http://ec.europa.eu/health/tobacco/introduction/index_de.htm

Mediakontakter:
Matthew Coy: matthew.coy@toniclc.com, +44-20-7798-9900
Konstantina Gogi: Konstantina.gogi@toniclc.com, +44-20-7798-9900

SOURCE Ex-smokers are Unstoppable