Växjö Fria Gymnasium - Bryter ny mark med sin heldigitala strategi

Nov 29, 2012, 01:00 ET from itslearning AB

MALMÖ, Sverige, November 29, 2012 /PRNewswire/ --

När nya utbildningskoncept etableras såsom 1:1-initiativet och det omvända klassrummet anpassas och implementeras de effektivt på Växjö Fria Gymnasium. Skolans sätt att arbeta med den digitala strategin har gett mycket goda resultat med mer motiverade elever, ökat engagemang från föräldrarna och minskad arbetsbörda för lärarna som följd.

På Växjö Fria Gymnasium är en tredjedel av eleverna elitidrottare. Detta är en av anledningarna till varför det är viktigt för skolan att kunna erbjuda en flexibel utbildning som hjälper eleverna att hitta en balans i skolarbetet. Till sin hjälp har skolan en webbaserad lösning som hjälper eleverna att hålla sig uppdaterade oavsett var de befinner sig. Den lösningen är den pedagogiska lärplattformen itslearning.

Niclas Bjälkeborn, rektor på Växjö Fria gymnasium säger, "vi använder itslearning som en digital spegelbild av skolan. Allt som kan göras i klassrum och korridorer kan göras i itslearning." Detta har till exempel lett till att man har lagt in allt material i itslearning. Skolan som är en relativt liten skola med sina 450 elever har satsat på ett omfattande digitalt bibliotek som ett komplement till det mindre fysiska. En lösning som skolinspektionen berömt för att vara en effektiv lösning.

Även lärarna på Växjö Fria Gymnasium stödjer webbaserade undervisningsmetoder. Många är till exempel hängivna utövare av undervisningsmetoden "det omvända klassrummet" där eleverna gör hemläxorna på skolan och det traditionella skolarbetet hemma. Detta är möjligt då samtliga elever är utrustade med en dator. "Att arbeta efter metoden `det omvända klassrummet´ är mycket fördelaktigt", säger Niclas. Att göra lektionsplaneringar tillgängliga i förväg hjälper elever att planera sin tid i förväg samtidigt som det hjälper elever som har svårt att koncentrera sig. Innan lektionen kan de förbereda sig genom att läsa igenom och skriva ut lektionsmaterialet så att de under lektionen kan koncentrera sig på att lyssna på läraren istället för att anteckna.

I itslearnings individuella utvecklingsplan lagras elevernas studieutveckling och är lättillgänglig för eleverna själva, lärarna och föräldrarna. Denna transparens i skolarbetet engagerar föräldrarna vilket är särskilt viktigt för elever som riskerar att hamna efter. "Tack vare att föräldrarna kan se den formativa bedömningen kan de hjälpa sina barn på ett bättre sätt", säger Niclas.

Enkelhet, engagerande uppgifter, flexibilitet, tillgänglighet och tidsbesparing har gett Växjö Fria Gymnasium mer motiverade lärare, elever och föräldrar. Goda resultat som befäster skolans digitalisering som en mycket lyckad strategi.

Kristina Lidén, itslearning AB
(+46)070-341-94-24
kristina.liden@itslearning.com

SOURCE itslearning AB