Ny global rapport från EF visar: Svenskar bäst i världen på engelska

Oct 25, 2012, 03:00 ET from EF Education First

- Sverige är det land i världen med bäst engelskakunskaper enligt en ny rapport från språkföretaget EF Education First. Rapporten baseras på ett världsomfattande språktest i engelska som har gjorts av 1,7 miljoner vuxna i 54 olika länder.

STOCKHOLM, 25 oktober 2012 /PRNewswire/ -- EF:s rapport är det mest omfattande språktestet i världen som jämför språkkunskaper i engelska. Årets rapport är den andra av sitt slag och i den förra rapporten kom Sverige på plats nummer fyra.

(Foto: http://photos.prnewswire.com/prnh/20121023/HK90314-INFO )

– Vi är otroligt stolta över att svenskar är bäst i världen på engelska. En av framgångs-faktorerna är att vi börjar med engelskaundervisning redan i lågstadiet. En annan är att vi utsätts för mycket engelska tack vare att vi reser mycket, har odubbade tv-program och använder internet i hög utsträckning, säger Mats Ulenius, Sverigechef för EF.

Övriga Norden och Holland hack i häl

Danmark kom på andra plats i språktestet tätt följt av Holland. Finland kom på fjärde plats och Norge på femte plats. Jämfört med andra kontinenter får Europa högst resultat. Sämst kunskaper i engelska har de som bor i Mellanöstern, Nordafrika samt Central- och Sydamerika.

– För ett exportdrivet land som Sverige är goda kunskaper i engelska otroligt viktigt. Rapporten visar också att engelska är en nyckelfaktor för ekonomisk välfärd. Bättre engelskakunskaper går hand i hand med högre inkomst, mer export, ett gott innovationsklimat och bättre affärer, fortsätter säger Mats Ulenius.

Kvinnor bättre på engelska än män

Globalt är kvinnor bättre på engelska än män på engelska. Detta stämmer överens med att fler kvinnor studerar humaniora och att allt fler kvinnor studerar på universitetsnivå.

26-35-åringar bättre på engelska än äldre

De som är i början av sitt yrkesliv, i åldern 26 till 35 år, är bäst på engelska. Om man jämför olika yrken har föga förvånande de som arbetar i internationella verksamheter, framförallt inom turism och konsultverksamhet, bäst engelskakunskaper.

Om EPI –  EF English Proficiency Index

EPI är en internationell studie av engelskakunskaperna bland 1,7 miljoner vuxna i 54 länder. Testet är ett gratis onlinetest som man tar innan man påbörjar en engelskakurs hos EF och det består av närmare 100 olika frågor som mäter testdeltagarnas kunskaper i engelsk grammatik, ordförråd, samt läs- och hörförståelse. EPI sammanfattar engelskakunskaperna i form av ett index vilket gör dem jämförbara mellan länder och över tid. Rapporten baseras på språktest som har genomförts under tre års tid, mellan 2009 och 2011.

Språktestet är framtaget av EF:s språkexperter som tar fram både läroböcker och annat utbildningsmaterial. De har alla akademiska examina och i teamet finns lärare med magisterexamen, forskare med doktorsexamen och specialister inom lingvistik.  

Om EF Education First

EF Education First (EF) grundades i Lund 1965 med visionen att överbrygga språkliga, kulturella och geografiska barriärer mellan människor. Idag har EF 400 skolor och kontor i 55 länder och är specialiserade inom språkkurser, akademiska utbildningar och internationella utbytesprogram. EF har idag huvudkontor i Luzern, Schweiz, och regionala huvudkontor i Stockholm, London, Zürich, Boston, Denver, Shanghai och Hong Kong.  Besök EF:s svenska hemsida på www.ef.se

För mer information, vänligen kontakta:

Mats Ulenius, Sverigechef EF Education First
E-post: mats.ulenius@ef.com
Tel: 08-5879 3099
Mobil: 070-779 3099

SOURCE EF Education First