Europese industriële sector marcheert vandaag door Brussel om Chinese dumpbeleid te stoppen en MES af te wijzen

Feb 15, 2016, 04:14 ET from AEGIS Europe

BRUSSEL, February 15, 2016 /PRNewswire/ --

5.000 arbeiders uit 17 Europese landen demonstreren vandaag in Brussel om EU-leiders te dwingen het Chinese dumpbeleid te stoppen. Bovendien willen ze dat de Market Economy Status (MES) van China wordt afgewezen. 

Milan Nitzschke, woordvoerder van AEGIS Europe, zegt, "We komen vandaag met duizenden mensen bijeen in Brussel om een duidelijke boodschap aan EU-beleidsmakers af te geven: 'Zeg JA tegen banengroei & eerlijke handel; en zeg NEE tegen MES voor China!'"

AEGIS Europe is een bondgenootschap van zo'n 30 Europese industriële sectoren die samen jaarlijks € 500 miljard omzet en miljoenen banen genereren.

De demonstratie begint om 11.30 uur op het Schuman-rondpunt voor het gebouw van de Europese Commissie. Arbeiders en marktleiders uit 17 Europese landen (Oostenrijk, België, Bulgarije, Tsjechische Republiek, Griekenland, Frankrijk, Finland, Duitsland, Nederland, Hongarije, Italië, Luxemburg, Polen, Roemenië, Spanje, Slowakije, Zweden en het Verenigd Koninkrijk) zijn verenigd in het European Industrial Manifesto for Free and Fair Trade.

"75% van alle anti-dumpmaatregelen van de EU betreft al China. De EU-commissaris voor handel, Malmström, is de afgelopen weken overspoeld met nieuwe klachten over oneerlijke Chinese praktijken. Hoe kan de Europese Commissie openlijk de toewijzing van MES aan China bespreken, terwijl in Europa momenteel dagelijks fabrieken moeten sluiten?", zo vraagt Nitzschke af.

"De 2020 EU-doelstellingen omvatten 20% CO2-vermindering, meer banengroei en het bereiken van een productieaandeel van 20% op het BNP. Indien de EU de MES aan China toewijst, raken deze doelstellingen uit het zicht. Een MES zou Europa weerloos maken tegenover de Chinese import en een negatieve impact hebben op de Europese werkgelegenheid. Bovendien zal het milieu schade ondervinden," gaat Nitzschke verder.

De Europese Commissie gaf bij het publiceren van haar effectbeoordeling op 9 februari toe dat het China niet is gelukt om zich tot markteconomie te ontwikkelen, en dat een MES een reëel risico voor banen en investeringen in de EU betekent. Het Economic Policy Institute schat dat tot 3,5 miljoen EU-banen en € 228 miljard aan jaarlijks BNP worden bedreigd door de voorbarige en eenzijdige toekenning van MES.

"Met het toewijzen van MES aan China geef je het land een onbeperkte licentie om te dumpen. De EU-discussie richt zich momenteel op het onder andere destructieve dumpen van staal, zonnepanelen, keramiek en glasvezel. Als de Europese Commissie de MES aan China verleent, zullen we in veel andere strategisch belangrijke Europese sectoren snel geconfronteerd worden met oneerlijke handel," verklaart Nitzschke.

Afbeeldingen, video's, manifesten, briefingdocumenten en de roadmap van de Europese Commissie vindt u hier: http://www.aegiseurope.eu.

http://www.blastmedia.news/aegis/aegis-event

SOURCE AEGIS Europe